Diyarbakır Barosu, Newroz kutlamalarında yöresel kıyafet giydikleri için anneleriyle birlikte 5 yaşındaki ikiz çocuğun gözaltına alınmasına karşı polis ve soruşturma savcısı hakkında suç duyurusu bulundu.
Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi, 19 Mart tarihinde Bismil ilçesinde gerçekleşen Newroz kutlamalarında yöresel kıyafet giyen 5 yaşındaki A.B ve E.B isimli kız kardeşlerin anneleri Zeynep B. İle birlikte polisler tarafından gözaltına alınmasına tepki göstererek ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunulduğunu açıkladı.
GEREKÇE ‘KESK Ü SORU ZER’
Sanal medyada hesaplarında çocukların ve annelerinin “suç şüphesi olmaksızın”gözaltına alındığı bilgisini paylaşan Baro, gözaltı gerekçesinin ise kıyafette bulunan “kesk ü soru zer (sarı-kırmızı-yeşil)” içerik olduğuna dikkat çekti.
‘ÇOCUKLARIN ALI KONULMASI HAK İHLALİDİR’
Açıklamada şöyle denildi: “Çocukların alana girişlerinin engellendiği, kıyafetlerinin çıkartıldığı ve yakalama işlemi yapılarak emniyete anneleri Zeynep B. ile birlikte götürüldükleri öğrenilmiştir. Newroz kutlamasına ilişkin alana gelen yurttaşlara karşı kolluk görevlilerince kontrol noktalarında özellikle geleneksel kıyafetler ve motiflere ilişkin engelleyici yaklaşımlarda bulunulmuştur. Yakalama, Gözaltına Alma ve İfade Alma Yönetmeliği m.19 kapsamında 12 yaşından küçük olan çocukların suç nedeniyle yakalanmayacağı ve suç tespitinde kullanılamayacağı açıkça belirtildiği halde 5 yaşındaki çocuklara yakalama ve gözaltı işlemi yapılarak kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkı ihlal edilmiştir. Ayrıca suç ve şüphe olmaksızın yapılan yakalama ve gözaltı işlemi, çocukların geleneksel kıyafetlerinin çıkartılması nedeniyle işkence, insanlık dışı ve kötü muamele yasağı, barışçıl toplanma hakkı ile özgürlük ve güvenlik hakkı ihlal edilmiştir.”
‘TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ’
Baro, Newroz Bayramı’nı kutlamak için alana gelen yurttaşlara ilişkin kolluk görevlilerinin, engelleyici yaklaşımlarına da dikkati çekerek “19 Mart 2022 tarihinde iki çocuğun kesk ü soru zer renkli motiflerin yer aldığı geleneksel kıyafet giymesi nedeniyle haklarında işlem yapılması üzerine TCK’nın 94 eziyet suçu, 109(Kişiyi Hürriyetin Yoksun bırakma) ve TCK 257. maddeleri gereğince ilgili kolluk görevlileri hakkında gerekli tahkikatın yürütülerek cezalandırılmaları amacıyla Diyarbakır Barosu ve Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi olarak kolluk görevlileri ve soruşturma savcısı hakkında suç duyurusu ve şikayet başvuruları yapılmıştır. Diyarbakır Barosu ve Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi olarak hukuki süreci takip etmeye devam edeceğimizi ve yargılama sürecinin takipçisi olacağımızı kamuoyunun bilgilerine sunarız” diye belirtti.