Uyuşturucu kullanımına karşı mahallelilerden mücadele kararı

PAYLAŞ - BEĞEN

Diyarbakır Peyas mahallesinde artan uyuşturucuya karşı bir araya gelen yurttaşlar, uyuşturucu ile etkin mücadele kararı aldı. 

Diyarbakır genelinde yaygınlaşan uyuşturucu madde kullanımının artmasına ilişkin Peyas İlçesi’ne bağlı Peyas mahallesinde bir araya gelen yurttaşlar toplantı düzenledi. Peyas Taziye Evi’nde “uyuşturucuya dur de” sloganıyla düzenlenen halk toplantısına Yeşilay ve AMATEM’den psikolog, sosyolog ve sosyal hizmet uzmanlarının yanı sıra kanaat önderleri de katıldı. Halkın yoğun ilgi gösterdiği toplantıda, uyuşturucu kullanımına karşı bilgilendirme yapıldı. 

Toplantıda söz alan mahalle sakini Mehmet Sert, uyuşturucu kullanımına karşı meşru ve sürekli bir mücadele yürütülmesi gerektiğini vurgulayarak, “Örgütlü olursak bu illetten kurtulabiliriz. Örgütlü olalım korkmayalım” dedi. 

‘HEPİMİZ RİSK ALTINDAYIZ’

AMATEM görevlisi de halk toplantılarının artması gerektiğine dikkati çekerek, şunları söyledi: “Amacımız farkındalık yaratmaktır, bu toplumsal bir sorundur. Madde bağımlılığı vücut üzerinde ağır etkileri olan ve beyni uyuşturan bir etkiye sahiptir. Sosyal olarak da toplum tarafından dışlanan ve ötekileştiren insanlar tarafından kullanıldığını görüyoruz. Aslında hepimiz risk altındayız. Zira bu bağımlılık çok hızlı bir şekilde yayılıyor. Bu konuda farkındalık artar ve herkes elinden geleni birlikte yaparsa en azından yeni başlayan yurttaşlarımızı engelleyebiliriz. Biz elimizden gelen her şeyi yapmaya hazırız. Hiçbir şey imkansız değildir.” 

TEDAVİ SÜRECİNDEN BAHSETTİ 

Ardından söz alan Yeşilay’da görevli klinik psikolog E.Y, 18 yaşın üzerinde olan madde bağımlılarının tedavi için rıza göstermemesi durumunda savcılık aracılığıyla zorunlu tedavi olabileceği bilgisini verdi. Bağımlıların çoğu kez tedaviyi reddettiğini söyleyen E.Y., “Bu noktada aileler ile çalışıyoruz. Ve savcılıkla görüştürüp gerekli olan yatış işlemlerini başlatıyoruz. Aileler ile bağımlıların tedavileri hakkında gizlilik esası uyguluyoruz. Hiçbir zaman bilgilerini paylaşmıyor veya ifşa etmiyoruz. Haftada bir gün ilaçlı ya da ilaçsız tedavi verip gerekli durumlarda AMATEM’e gönderiyoruz. Tedavi süreci bu şekilde uygulanıyor. Çevresinde bağımlı olan ya da kendisi bağımlı olan herkes bizi arayabilir. Tüm çalışmalarımız tamamen ücretsizdir” şeklinde konuştu.

Toplantıda söz alan Din alimi Mela Siraç Memiş, kumar, alkol ve uyuşturucu madde bağımlılığının dinde en büyük günahlardan olduğunu söyledi. 

Yapılan açıklamalar ardından mahalleli uyuşturucuya karşı mücadele başlatma kararı aldı. (MA)