Şerzan Kurt davasında sanık polise 5 yıl 2 ay ceza verildi.
Muğla’da 12 Mayıs 2010 tarihinde polis kurşunuyla katledilen üniversite öğrencisi Şerzan Kurt’un ölümüne dair yeniden görülen davada karar çıktı. Eskişehir 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya, Kurt ailesinin avukatları, sanık polis Gültekin Şahin ile avukatları hazır bulundu.
Mahkeme, polis Şahin’e indirim uygulayarak 5 yıl 2 ay ceza verdi.
DAVAYA DAİR
21 yaşındaki Şerzan Kurt, Muğla Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü 2. Sınıfında okurken, 12 Mayıs 2010 tarihinde ırkçı bir grubun saldırısına uğradı. Kurt, olay yerine gelen polislerin açtığı ateş sonucu ağır yaralandı. İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne kaldırılan Kurt, 19 Mayıs’ta yaşamını yitirdi.
Dava, “güvenlik” gerekçesiyle Eskişehir 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ne taşındı. Sanık polis Gültekin Şahin’e 2012 yılında “olası kastla nitelikli öldürme suçuna yardım”dan 8 yıl hapis cezası verdi. Yargıtay 1’nci Ceza Dairesi, bu kararı 2014 yılında “Sanığın eyleminin haksız tahrik altında kasten öldürme suçunu oluşturduğu” gerekçesiyle bozdu. Eskişehir’deki mahkeme, bozma kararının ardından sanık polisi bu suçtan 16 yıl hapis cezasına çarptırdı.
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, 2016 yılında karara itiraz etti. Yargıtay Ceza Genel Kurulu, kararı “hükmün katılma istemi reddedilen Uluslararası Baran Tursun Vakfı temsilcisine tebliğ edilmemesi” nedeniyle usulden bozdu. Bu eksikliği gideren Yargıtay 1’inci Ceza Dairesi, 2018 yılında sanık polisin eyleminin “haksız tahrik altında kasten öldürme” şeklindeki görüşünden vazgeçerek, suçun “TCK’nın 87/4. maddesinde ifade edilen neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama” olduğunu savundu. Sanık hakkında haksız tahrik ve iyi hal indirimi de uygulanmasını isteyen Daire, tutuklu sanık polisi de tahliye etti.
2019 yılında davayı yeniden ele alan Eskişehir 1’nci Ağır Ceza Mahkemesi, sanığın “haksız tahrik altında kasten yaralama sonucu ölüme neden olma suçundan” 7 yıl 6 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına hükmetti. Yargıtay 1’nci Ceza Dairesi, bu kararı 2021 yılında onadı. Ancak Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, 18 Mayıs 2021 tarihinde bir kez daha karara itiraz etti. Başsavcılık, ısrarla polisin eyleminin “bilinçli taksirle ölüme neden olma” iddiasıyla yeniden Ceza Genel Kurulu’na başvurdu.
Yargıtay Ceza Genel Kurulu, kesinleşen 7 yıl 6 ay hapis cezasını da bozdu. Sanık polisin eylemini 8 yıla kadar hapis cezası öngörülen “bilinçli taksirle ölüme neden olma” olarak nitelendiren Yargıtay, “Öleni tanımayan sanığın ölene yönelik kasten öldürme veya kasten yaralama suçunu işlemek maksadıyla ateş ettiğine ilişkin şüpheden uzak somut bir delil de bulunmadığını” savundu. Kararla, polis Gültekin Şahin’in daha düşük bir ceza almasının önü açıldı.