Gazeteciler İdris Yayla ve Ferhat Çelik’in terör suçlamasıyla yargılandığı davanın dün görülen duruşmasında esas hakkındaki mütalaasını açıklayan savcı, gazetecilerin üzerlerine atılı suçtan cezalandırılmalarını istedi.
Mezopotamya Ajansı (MA) İmtiyaz Sahibi ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Ferhat Çelik ve Jiyan Haber İmtiyaz Sahibi İdris Yayla’nın “terörle mücadelede görev almış kamu görevlilerinin hüviyetlerini açıklamak veya yayınlamak veya bu yolla kişileri hedef göstermek” suçlamasıyla yargılandıkları davanın üçüncü duruşması 25 Nisan’da görüldü.
Van 2. Ağır Ceza Mahkemesinde gecikmeli olarak başlayan duruşmaya daha önce duruşmalardan vareste tutulan Çelik ve Yayla katılmazken avukatları Sercan Korkmaz ve İlyas Tarım, esas hakkındaki mütalaadan sonra savunma yapacaklarını belirterek mazeret bildirdi.
Duruşma savcısı, gazetecilerin ve avukatların yokluğunda esas hakkındaki mütalaasını açıkladı. Çelik ve Yayla’nın gazeteci olarak yükümlülüklerini yerine getirmediğini ve “… bilinçli bir şekilde soruşturmayı yürüten kurum ismi söylenmesi yeterliyken sanıkların haber konusunu daha da özele indirgeyerek soruşturmayı yürüten kamu görevlisi müştekiyi teşhir etmek suretiyle” üzerlerine atılı suçu işlediklerini iddia etti ve cezalandırılmalarını talep etti.
Avukatların mazeretini kabul eden mahkeme heyeti, gazeteciler ve avukatlarına esas hakkındaki mütalaaya karşı savunmalarını hazırlamaları için süre vererek davayı 4 Mayıs’a erteledi.
Ne olmuştu?
İddianamede gazetecilere yöneltilen suçlamaya 8 Ekim 2020 tarihinde Mezopotamya Ajansı’nda yayınlanan “Gazetecilere gözaltı talimatını aynı savcı verdi” başlıklı haber delil olarak gösteriliyor. Suçlama konusu yapılan haberde Van’ın Çatak ilçesinde 11 Eylül 2020’de askerler tarafından alıkonulan Osman Şiban ve Servet Turgut’un helikopterden atılarak işkenceye maruz bırakılmasını gündeme getiren MA muhabirleri Adnan Bilen, Cemil Uğur; Jinnews muhabiri Şehriban Abi; gazeteci Nazan Sala ve eski gazete dağıtıcıları Şükran Erdem, Mikail Tunçdemir ve Fehim Çetiner hakkında 6 Ekim 2020 tarihinde gözaltı kararı veren savcının Servet Turgut ve Osman Şiban’ı işkenceye maruz bırakan kolluk görevlileri hakkında açılan soruşturmayı yürüten savcı İ. K. olduğu kamuoyuyla paylaşılmıştı.
İddianame savcısı, MA’nın haberinin Jiyan Haber dışında “örgüte müzahir basın yayın kuruluşları” tarafından paylaşıldığını iddia ederek müşteki savcının terör örgütüne hedef gösterildiğini iddia ediyor ve gazetecilerin cezalandırılmasını talep ediyor. Savcının “örgüte müzahir” oldukları iddiasıyla saydığı haber siteleri arasında Evrensel ve ArtıGerçek’in yanı sıra Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun web sitesi de yer alıyor. Buna ek olarak iddianame savcısı, suçlama konusu yapılan haberin yayınlanma tarihi 8 Ekim 2020 olmasına rağmen iddianamede “suç tarihi” olarak 9 Ekim 2020 tarihini veriyor. “Helikopter İşkencesi” davasında yargılanan ve beraat eden beş gazeteci hakkındaki iddianameyi hazırlayan müşteki savcı, gazeteciler Adnan Bilen, Cemil Uğur, Şehriban Abi, Zeynep Durgut ve Nazan Sala’yı 9 Ekim 2020 tarihinde tutuklanmaları talebiyle sulh ceza hakimliğine sevk etmiş ve gazeteciler aynı gün Van 3. Sulh Ceza Hakimliği tarafından tutuklanmıştı. Cemil Uğur’un tutukluluğuna ilişkin başvuruyu inceleyen Anayasa Mahkemesi (AYM), 18 Ocak 2022 tarihinde açıkladığı kararında Uğur’un tutuklanmasının hukuka aykırı olduğuna hükmetmişti.
Davanın 22 Kasım 2022 tarihinde görülen ilk duruşmasında mahkeme, müşteki savcının davaya katılma talebinin kabul edilmesine ve savcının hangi tarihlerde Van Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçları Soruşturma Bürosu’nda görevlendirildiğinin sorulmasına karar vermişti.
Davanın 31 Ocak 2023 tarihinde görülen ikinci duruşması, gazeteciler ve avukatlarının mazeret bildirmesi üzerine ertelenmişti. (MLSA)