Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi’nde saat 17.00 itibariyle sandıklar kapandı. Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçiminde kullanılan oyların sayımına geçildi.
5 yıl boyunca görev yapacak cumhurbaşkanı ile yeni parlamento üyelerinin belirleneceği seçim için Türkiye genelinde 973 ilçe, 1094 ilçe seçim kurulunda 191 bin 884 sandık kuruldu. 60 milyon 697 bin 843 seçmenin oy kullanacağı seçim için oy verme işlemi sabah saat 08.00’de başladı.
Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimine ilgi yoğun oldu. Seçim sandıklarının kurulduğu okullarda sabah erken saatlerden itibaren kuyruklar oluştu.
Oy kullanma işlemi tüm Türkiye’de saat 17.00’de sona erdi. Sandık kurulu üyeleri, sandıkların açarak oy sayımına başladı. CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, İstanbul’da seçime rekor katılım sağlandığını tahmin ettiklerini söyledi. Kimi hastalar da ambulansla oy kullanmaya geldi.
Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı 3 milyon 416 bin 98 seçmen için 73 ülke ve 156 yerdeki yurt dışı temsilciliğinde sandık kurulları oluşturuldu. Yurt dışı temsilciliklerindeki oy verme işlemi 9 Mayıs’ta sona erdi.
Cumhurbaşkanı seçimi pusulasında; Recep Tayyip Erdoğan, Muharrem İnce, Kemal Kılıçdaroğlu ve Sinan Oğan’ın adı yer aldı. Adaylardan Muharrem İnce, 11 Mayıs’ta adaylıktan çekildiğini açıklarken, pusulaların basımı ve dağıtımı tamamlandığı için İnce’nin adı pusulada yer almaya devam etti.
28. Dönem Parlamentosu’nu belirlemek üzere yapılacak Milletvekili Genel Seçimi’ne ise 24 siyasi parti ile Türkiye genelinde 151 bağımsız milletvekili adayı girdi. Bazı siyasi partiler, “Cumhur”, “Millet”, “Ata”, “Emek ve Özgürlük” ve “Sosyalist Güç Birliği” ittifakları adı altında 5 ayrı ittifakla seçime katıldı.
Seçim yasakları kapsamında bugün saat 06.00’dan 24.00’e kadar alkollü içki satılamayacak, içkili ve umumi yerlerde alkollü içki verilmesi ve içilmesi yasak olacak, eğlence yerleri oy verme süresince kapalı kalacak, eğlence yeri niteliğindeki lokantalarda yalnızca yemek verilebilecek.
Zarftan çıkan oy pusulalarında bir seçim türüne ait olanın geçersiz olması, diğerinin geçersiz sayılmasını gerektirmeyecek.
“Evet” ya da “Tercih” mührü basılmayan, birden fazla ittifaka, aynı ittifakta yer almayan parti veya adaya mühür basılması halinde oylar geçersiz olacak.
Oy pusulasının bütünlüğünün bozulacak şekilde yırtılması veya koparılması, pusula üzerine mühür dışında veya mühür yerine herhangi bir özel işaretin, isim, imza kaşesi veya parmak izinin basılması da kullanılan oyu geçersiz kılacak.
Ayrıca, oy pusulasının belirgin bir şekilde karalanması, çizilmesi veya işaretlenmesi, zarftan işaret amacı taşıyan herhangi bir madde çıkması hallerinde de oylar geçersiz sayılacak.