ANKARA– Devletlerin ve insanlığın geçmişleriyle yüzleşmesi gerektiğini vurgulayan Roboski İçin Adalet Girişimi, 135 aydır acı çektiklerini belirterek, adalet talebinde bulundu.
Roboski İçin Adalet Girişimi, Şırnak’ın Qleban (Uludere) ilçesinde bağlı Roboski köyünde 28 Aralık 2011’de savaş uçaklarının bombardımanı sonucu yaşamını yitiren 19’u çocuk 34 kişinin katledilmesinin 135’inci ayında İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şube önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. “Katiller Bulunsun, Roboskî Bir Daha Asla” pankartının açıldığı açıklamada, İHD Ankara Şubesi Eş Başkanı Fatin Kanat konuştu.
‘135 AYDIR SÜREN ACI’
Roboski’de 19’u çocuk 34 sivil insanın katledildiği günden bu yana 11 yıl geçtiğini vurgulayan Kanat, “135 aydır dinmeyen bu acıyla; bir köy, bir halk, bir toplum, bir ülke hep birlikte adaleti arıyor… O geceden bugüne geçen 587 haftada, hukuk kayıp, adalet kaçak, herkes suspus… Katliamın ardından geçen 4108 gün ve adalet hala yok. Meclis komisyon kurdu ve sakladı, yargı ise akladı. Biz, adaletin sağlanması için her ay çağrımızı yinelemeye devam edeceğiz. Ancak aradan geçen 11 yıla rağmen hala ne sorumlular yargılanmış, ne de adalet sağlanmıştır. Ailelerinin yaşamını devam ettirebilmek için ellerindeki tek geçim kaynağı olan sınır ticaretini yapmak için yola çıkmış, çoğu çocuk 34 insanın kaderine ne yazık ki ölüm, ailelerinin payına da haksızlıkla birlikte harmanlanmış acı düşürüldü” dedi.
‘BÜTÇE SİLAHA, SAVAŞA HARCANIYOR’
Mereş merkezli depremleri de katliam olarak değerlendiren Kanat, “Bu topraklar bugün de yeni bir katliam, afet, insanlık trajedisi ile karşı karşıya. Devlet yine kayıp, insanlar yine toprağın altında. Bu katliamın da sorumlusu yine; devlet, kapital sahibi insanlar ve yönetimsizliktir. Onlar yine kendilerini düşünürken; biz emeği, halkı, insanımızı düşünüp bir araya gelerek yıkabiliriz yenidünyanın insanı/emeği ezen bu halini. Bütçesini silaha, savaşa, katliama ayıran sistem, yaşadığımız bu büyük acıda da, sosyal devletin gereği olan hiçbir şeyi yapmadı insanları için. Ve binlerce insanımızı yitirdik. Yönetenlerin olmadığı yerde, daha dayanışmacı ve yaralarını saran bir dayanışma yaşadığımız da not düşülmeli” diye kaydetti.
‘DEVLET YÜZLEŞMELİ’
İnsanlığın ve devletlerin kendi geçmişleri ile yüzleşmesi ve ders çıkarması gerektiğini söyleyen Kanat, “Geleceği buradan yeniden kurabilmelidir. Yaşama hakkı insanın doğuştan gelen en temel hakkıdır” dedi.
‘UNUTMADIK, UNUTMAYACAĞIZ’
Roboskî’nin devletin ve iktidarın sınavı olduğunu söyleyen Kanat, “Bu topraklarda ‘Barış ve Adaletin yolu’ mutlaka ve önce Roboskî’den geçecektir. Bu toprakların utancı, kanayan yarası ve adalet arayışıdır. Acının utandığı, devletin utanmadığı Roboskî’nin sorumluları hesap vermeden helalleşme ve adaletten söz edilemez. Unutmadık, unutmayacağız, unutturmayacağız” diye konuştu.