Pandemide yaşamını yitiren sağlıkçılar anıldı

PAYLAŞ - BEĞEN

HABER MERKEZİ – Amed ve İzmir’de, koronavirüs salgını döneminde yaşamını yitiren sağlık emekçiler anıldı. 

İzmir Tabip Odası, koronavirüs (Kovid-19) salgını döneminde hayatını kaybeden sağlık emekçilerini anmak için Bostanlı Sağlık Çalışanları Saygı Anıtı önünde açıklama yaptı. Açıklamada, pandemi döneminde İzmir’de yaşamını yitiren sağlık emekçilerinin fotoğrafları taşındı ve anıları için saygı duruşunda bulunuldu.  

KOŞULLAR AĞIRLAŞTI

İzmir Tabip Odası Başkanı Süleyman Kaynak, salgın nedeniyle milyonlarca insanın yaşamını yitirdiğini anımsattı. Kaynak, bu dönemde yoksulların daha da yoksullaştığını, hekim ve sağlık çalışanlarının yaşamının daha da ağır koşullarda devam ettiğini söyledi. Kaynak, “Pandemiden kaynaklı ülkemizde 557 sağlık çalışanını kaybettik. Bu kayıpların 280’i ise hekim ve diş hekimi idi. Bu salgının bu derece ağır atlatılmakla birlikte, daha ağırından korunduk ise iktidarın becerisiyle değil sağlık çalışanlarının çabasıyla oldu” diye belirtti. 

TORBA YASASI

Sağlık alanında ciddi yıkım yaşandığını ve sağlık çalışanlarına “düşmanca” tutumun sergilendiğini ifade eden Kaynak, şunları söyledi: “Seçimlere 44 gün kalmışken deprem alanında ve tüm ülkemizde sağlık sistemi çökmüşken, hala mecliste, hangi ihtiyaçtan ve hangi aceleyle ele alındığı belli olmayan, hekimliğin yapılamayacak bir meslek haline getiren bilimden ve akıldan uzak bir torba tasa tasarısını anlamak mümkün değil. Bu kararın geri çekilmesini istiyoruz” çağrısı yaptı. 

AMED 

Amed Sağlık Platformu, “1 Nisan COVID-19 Nedeniyle Kaybettiğimiz Hekim ve Sağlık Çalışanlarını Anma Günü” dolayısıyla Tabip Odası’nda basın toplantısı düzenledi. Çok sayıda hekim ve sağlık çalışanının katıldığı toplantıda konuşan Amed Tabipler Odası Başkanı Elif Turan, iktidarın sağlık politikalarını eleştirdi. 

Tüm dünyayı etkileyen COVID-19 pandemisinin başlangıcının üzerinden üç yıl geçtiğini hatırlatan Turan, “Ülkemiz, dünyada COVID-19 pandemisinden en çok zarar gören ülkelerin arasında. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, Türkiye’de üç senede COVID-19 nedenli 100 binin üzerinde ölüm kaydedildi. Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) fazladan ölüm tespitlerine göre ise; gerçek ölüm sayısının, Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığının üç katından fazla olduğunu biliyoruz” dedi. 

1 NİSAN ANMA GÜNÜ 

Türkiye’nin gerek COVID-19 pandemisinde gerekse diğer afetlerde hazırlıksız olduğunu, sürecin yönetilmediğini ve bu durumun kırılgan, piyasacı sağlık sistemiyle birleşerek kayıpları yükselttiğine dikkati çeken Turan, “Pandemi nedeniyle Türkiye’de ilk kaybettiğimiz meslektaşımızın ölüm günü olan 1 Nisan; TTB 72’nci Büyük Kongresi’nde karar alınarak ‘COVID-19 Nedeniyle Kaybettiğimiz Hekim ve Sağlık Çalışanlarını Anma Günü’ ilan edildi. Aktif görev yapmaktayken COVID-19 pandemisi nedeniyle yitirdiğimiz 176’sı hekim, 513 sağlık emekçisini ve 6 Şubat depremleri nedeniyle yitirdiğimiz 103’ü hekim, 449 sağlık emekçisini saygıyla anıyoruz” diye konuştu. 

Turan, sözlerini şöyle tamamladı: “Bilinmelidir ki haklarımız için verdiğimiz mücadele, bir ölüm kalım mücadelesidir. Yaşamak için, sağlığımızı kaybetmemek için insanca yaşamaya yetmeyecek ücretlendirme sistemine, ağırlaştırılmış çalışma koşullarına, sağlıkta şiddete, toplum sağlığını hiçe sayan politikalara karşı hep birlikteyiz. Meydana gelen her afetin yükünü sağlık emekçileri olarak biz çekerken;  daha da kötüleşen çalışma koşullarımızla ilgili kamu otoritesinden herhangi önemli bir adım gelmedi.  Bu da Her zaman, her yerde söylediğimiz sorunlarımıza çözüm olabilecek yasa teklifleri talep ediyoruz. Yaşatmak için yaşamak ve sağlıklı olmak istiyoruz!”