Kırşehir Cezaevi’ndeki 14 tutuklu 101 gündür açlık grevinde

PAYLAŞ - BEĞEN

Kırşehir E Tipi Cezaevi’nde kalan 14 tutuklu, maruz kaldıkları keyfi uygulamalara karşı 101 gündür dönüşümlü açlık grevinde. Tutukluların aileleri ve avukatları, mevcut sorunların çözümüm için cezaevi yetkilileri ile görüşmek istediklerini ancak bu yönlü tüm taleplerinin yanıtsız kaldığını anlattı.  Kırşehir E Tipi Cezaevi’nde tutulan 14 siyasi tutuklunun cezaevi yönetiminin keyfi uygulamaları nedeniyle 101 gündür dönüşümlü açlık grevinde oldukları öğrenildi. Cezaevi yönetiminin dayattığı askeri sayım ve kaba dayağa varan insanlık dışı yaklaşımlarına karşı 19 Mayıs’ta açlık grevine başladıkları belirtilen tutuklular, 32 gün sonra dönüşümlü açlık grevinde çevirdikleri eylemlerini halen sürdürüyor. Maruz kaldıkları baskıların son bulmasını talep eden açlık grevindeki tutukluların isimleri ise şunlar: Çetin Yıldız, İmam Buzi, Saim Özdemir, Muhammed Veysel Adım, Cumali Yıldırım, Müjdat Korhan, Fırat Altun, Ali Saday, Ömer Hayat, Mazlum Dönder, Emrah Kına, Ömer Bedir, Feyaz Gülsoy ve Mehmet Can Yiğiner. Eylemdeki tutuklulardan Çetin Yıldız’ın avukatı İsmail Turan’ın verdiği bilgilere göre, yalan ifadelerle 9 yıl 9 ay hapis cezası verilen müvekkili Mayıs 2017’den bu yana cezaevinde tutuklu. 

EYLEME BAŞLAYANLARA DİSİPLİN CEZALARI

Mahkemenin müvekkiline ceza vermek için elinden geleni yaptığını dile getiren Av. Turan, başvurdukları Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın eksiklikler bulunması nedeniyle dava dosyasını bozma talebiyle Yargıtay’a gönderdiğini, fakat bir senedir sonuç çıkmadığını ifade etti. Müvekkilinin ve diğer tutukluların cezaevi yönetiminin insan onuruna yakışmayacak uygulamalarına 3 yıl dayandıklarını söyleyen Turan, bu uygulamaların dayanma sınırını aşması üzerine tutukluların açlık grevine girdiklerini dile getirdi. Eylemde yer alan tutuklularda kilo kaybı görüldüğünü dile getiren avukat, yine haklarında disiplin cezaları verildiğini de paylaştı.  

 ‘MUHATTAP BULAMIYORUZ’

 Cezaevi yönetimin tamamen “keyfi” haralet ettiğini söyleyen Turan, yaşanan sorunlar ve tutukluların talepleri konusunda cezaevi yetkilileri ile görüşmek istediklerini ancak tüm görüşme taleplerinin yanıtsız kaldığını aktardı. Turan, görüştükleri cezaevi savcısının ise kendilerine ‘süreç devam ediyor itirazlarınız edin, bekleyin’ dediğini, bir-iki görüşmeden sonra savcıyla da görüşmediklerini belirtti. Av. Turan, “Tutukluların bütün talepleri hukuksuz bir şekilde ret ediliyor. Mektuplarına ve Adalet Bakanlığına yazdıkları yazılara el konuluyor ve imha ediliyor” dedi.

 AVUKATLAR DA TAKİPTE 

 Avukatlar olarak kendilerinin de yine polis tacizine maruz kaldıklarını anlatan Turan, “Cezaevine gittiğimizde polisler geliyor. Cezaevi çıkışında gideceğimiz yere kadar takip ediyorlar. Bu durum avukatları sindirmeye yönelik bir tutumdur” diye konuştu.  

TEK KİŞİLİK HÜCREYE ATILDILAR 

Açlık grevindeki Çetin Yıldız’ın ağabeyi Abdullah Yıldız da, tutukluların daha önce de 2 ay sonra açlık grevine girdiklerini, fakat o zaman ki cezaevi yönetimi ile konuşularak eylemin sonlandırıldığını söyledi.Fakat cezaevi yönetiminin değişmesiyle birlikte baskıların yeniden başladığını dile getiren Yıldız, bu baskıları kabul etmeyen tutukluların tek kişilik hücrelere atıldığını kaydetti. Yıldız, “Bu yüzden tutuklular 19 Mayıs’ta açlık grevine başladılar. Açlık grevini 32 gün dönüşümsüz olarak sürdürdüler. Ardından aldıkları kararla açlık grevini 7 günde bir ikişer kişilik gruplar halinde dönüşümlü açlık grevine çevirdiler. Talepleri ise askeri nizamda sayımın durdurulması, baskıların sonlandırılması” dedi. 

 ‘BİLGİ VERMEYİN’ BASKISI 

 Salgından dolayı cezaevinde aile görüşlerinin yasaklanmasının yanı sıra eylemdeki tutuklulara 21 aya varan açık ve kapalı görüş cezaları verildiğini aktaran Yıldız, şöyle devam etti: “Tutukluların telefon görüşleri yasaklanmaya çalışılıyor. Yakınlarımız telefonlardan ailelere açlık grevi hakkında bilgi verilmemesi yönünde uyarılıyor. ‘Cezaevinde olanlar, burada kalacak’ baskısı uygulanıyor.” 

 ‘KAN KUSMAYA BAŞLAMIŞLAR’ 

Ağabey Yıldız, yeterli iletişimi sağlayamadıkları için kardeşi ve açlık grevinde olan diğer tutukluların sağlık durumları hakkında detaylı bilgilere sahip olmadıklarını da söyledi. Yıldız, “Bizim bildiğimiz açlık grevinde olan 3-4 tutuklu kan kusmaya başlamış. Aileler olarak sağlık durumları hakkında çok endişeliyiz. Su konusunda sıkıntı yaşıyorlar. Tutuklulara yarım saat sıcak su, yarım saat ise soğuk su veriliyor. Dört günde bir 15 dakikalık havalandırmaya çıkarılıyorlar. Şeker çok az veriliyor, meyve suyu ise günde bir bardak veriliyor” bilgilerini verdi. Cezaevinin denetlenmediğini ve cezaevi yönetiminin kendi kafasına göre tutuklulara davrandığını belirten Yıldız, “Cezaevini arıyorum, müdürle konuşmak istiyorum. Bana; ‘müdür burada yok’ diyorlar. Fakat arkadaşlarımız müdürün orada olduğunu söylüyor. Darp edildiklerinde gardiyanlara talimat verdiğini söylüyorlar. Müdür kimseyle görüşmüyor, arkadaşlarımızı da dinlemiyor” dedi.  “Adalet Bakanlığı nerede, niye bizim sesimiz duymuyor?” diye seslenen Yıldız, aileler olarak açlık grevinin sona ermesi için bir çözüm yolu bulunmasını istediklerini söyledi. Dile getirilen iddiaları sormak için telefonla ulaştığımız cezaevinin santral memurları, “yetkili birisi yok” diyerek telefonlarımızı kapattı.

Leave a Reply