İZAHED Başkanı Mütfüoğlu: Bebeklere Kovid aşısı yapılması mümkün değil

PAYLAŞ - BEĞEN

Prof. Dr. Zafer Kurugöl’ün İzmir’de 6 aylık bebeklere yanlışlıkla Kovid-19 aşısı yapıldığı iddiasına tepki gösteren İZAHED Başkanı Uzm. Dr. Funda Mütfüoğlu, böyle bir durumun mümkün olmadığını söyleyip, Aile Sağlığı Merkezi’ndeki aşılama sistemini anlattı.

Ege Üniversitesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zafer Kurugöl’ün katıldığı bir televizyon programında 6 aylık bebeklere kızamık veya hepatit B gibi aşılar yerine yanlışlıkla Kovid-19 aşısı yapıldığı yönünde sarf ettiği sözler, kaygı ve korkuya yol açıp tartışmalara neden oldu. Bu iddiayı yalanlayan sağlık örgütlerinin şikayette bulundu Kurugöl hakkında Sağlık Bakanlığı da soruşturma başlattı.

Kentteki aile hekimlerini zan altında bırakan Kurugöl’ün açıklamalarına İzmir Aile Hekimleri Derneği Başkanı (İZAHED) Başkanı Uzman Dr. Funda Mütfüoğlu da tepki gösterdi.

AİLELERİN KAYGISI

Bu talihsiz açıklamanın halkın gözünde ‘Acaba bizim bebeğimize de yanlış aşı yapılmış mıdır?’ kaygısı yarattığını ifade eden D. Müftüoğlu, “Bebeğe Kovid aşısı yapılması mümkün değil. Böyle bir uygulamaya sahada ne tanık olduk ne de duyduk” dedi. Aile Sağlığı Merkezlerinde ciddi bir teknolojik altyapı ile aşı hizmeti sunduklarını ve yüzde 98’in üzerinde bebek aşılaması yaptıklarını dile getiren Dr. Müftüoğlu, bu kadar sistemli yürütülen aşılama hizmetinin bu gibi açıklamalarla yanlış gösterilmesinin aşılama sistemine zarar verdiğini vurguladı.

İzmir genelinde (Kovid-19) ilk doz aşılama oranın yüzde 90’larda, ikinci ve daha fazla doz aşılamanın yüzde 70’lerde olduğunu ifade eden Müftüoğlu, “Aşılama hızı ivme kazanmışken böyle bir açıklama Kovid aşılamasını da zafiyete uğratacaktır. Halkın gözünde de güveni sarsacaktır. Bu anlamda halkı bilinçlendirmek adına gereken ne varsa üzerimize düşeni yapacağız. Gereken sorumluluğu üstlenmiş durumdayız” diye konuştu.

AŞI SİSTEMİ

Müftüoğlu, uygulanan aşılama sistemini şu sözlerle anlattı: “Aşılarımız 24 saat itibariyle 7 gün aşı takip sistemiyle Ankara’da bir merkezden takip edilmektedir. Hem aşıların muhafaza edildiği dolapların ısısı açısından güvenliği sıkı takip altındadır. Bunun yanında aşılarımız kesinlikle farklı ambalajlarda ve dolaplarda muhafaza edilmektedir. Flokorn yapıları, renkleri, kapak renkleri birbirinden farklıdır. Aile sağlığı çalışanları aşılama yapmadan önce bebeklerin aşı kartlarını değerlendirir. Aşı kartlarında zamanı gelen aşıyı tespit ederek sisteme girer. Yapılacak olan aşıyı da barkod okuyucu cihazlar ile sisteme okutur ve aşının bebeğin üzerine kayıtlanmasını sağlar.”

‘HALKIN ÇOCUĞU BİZİM DE ÇOCUĞUMUZ’

Hem bir hekim hem de bir anne olarak iki çocuğunun aşılarını Aile Sağlığı Merkezlerinde yaptığını dile getiren Müftüoğlu, “Halkın çocuğu bizim de çocuğumuzdur. Hekimlerin bebekler üzerinde Kovid aşısını denemesi söz konusu değildir. Maalesef sosyal medyada bu tarz paylaşımlara rastladık. Bu bizi çok üzdü. Bunlar bizi insani yönden sarstı” diye konuştu (MA)

Leave a Reply