Haziran ortalarında kuruluşu ilan edilen İsviçre Kürt Çocuk Meclisi öncülüğünde, Enstîtuya Kurdî-Swîsre (İsviçre Kürt Enstitüsü), İsviçre Kürt Kadınlar Birliği (YJK-S), İsviçre Demokratik Kürt Konseyi (CDK-S) ve Winterthur Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nin desteğiyle 3. Kürt Çocuk Festivali düzenlendi.
Büyük bir coşku ve katılımla gerçekleşen festivalde, çocuklar, standlardan sahne programlarına kadar birçok alanda aktif görev aldı.
Festival, Winterthur kentindeki Barbara-Reinhart alanında bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Ardından Çocuk Meclisi eş sözcüleri katılımcıları selamladı.
İsviçre Kürt Enstitüsü Eşbaşkanı Dîlber Hêma, katılımcıları selamlayarak başladığı konuşmasında festivalin önemine ve anadil vurgusuna dikkat çekti. Hêma, şu ifadeleri kullandı:
“İsviçre Kürt Enstitüsü adına 3. Kürt Çocuk Festivali’ni kutluyorum. Çocuklarımızın neşesi hepimizi mutlu ediyor. Onlar için yaşamı daha da güzelleştirmek istiyoruz. Bu güzel organizasyonda emeği geçen herkesi gönülden kutluyorum.
Kürt halkı olarak önemli ve anlamlı bir süreçten geçiyoruz. Yeni bir döneme girdik; başımız dik, dilimizle, eğitimimizle, kimliğimizle var olacağımız bir dönemdeyiz. Bu uğurda çok acılar yaşadık, büyük bedeller ödedik. Ancak inanıyorum ki bu halkın önü aydınlığa açılacak.
Bu süreçte çocukların anadilinde eğitim alması son derece önemli. Ünlü düşünür Jean-Jacques Rousseau’nun da söylediği gibi, ‘Eğitim sadece bazı düşünceleri yerleştirmek değil, çocukların aklındaki fikirleri geliştirip onları ileri taşımaktır.’
Çocuklarımızın gelişimi, onların yeni fikirlerle buluşmasıyla mümkündür. Bu da ancak yeni nesil üzerinden gerçekleşebilir. Anadilin öğreniminde en büyük sorumluluk ailelere düşüyor. Evlerimizde çocuklarımızla mutlaka anadilimizde konuşalım.”
Festival programında Winterthur çocuk folklor ve müzik grupları, Schaffhausen çocuk tiyatro, folklor ve koro ekipleri sahne aldı.
Dış alanda koşu, yumurta taşıma ve çuval yarışmalarıyla çocuklar doyasıya eğlendi. Önceden düzenlenen resim, şiir, satranç ve spor yarışmalarında dereceye giren çocuklara ödülleri verildi. Kürt yöresel kıyafetleriyle gerçekleştirilen çocuk defilesi de büyük beğeni topladı.
Tibet Folklor Ekibi’nin sahne performansı festivale renk kattı. Ayrıca yazar Dîlber Hêma çocuklara Kürtçe masallar okuyarak etkinliğe katkı sundu.
Festivalin en coşkulu anları, ünlü sanatçıların sahne almasıyla yaşandı. Rotînda’nın söylediği ezgiler, çocuklardan büyük alkış aldı. “Çocuklar bizim geleceğimizdir. Lütfen onlarla anadilimizde konuşalım, kimliklerini unutturmayalım” diyen sanatçı Rotînda, Önder Apo’nun başlattığı sürecin barışa vesile olacağını ve çocukların geleceği için mücadeleye sahip çıkılması gerektiğini vurguladı.
Rotînda’nın ardından sahne alan Şerîf Omerî, çocukların yoğun ilgisiyle karşılaştı. Sahneye çıkan çocuklar Omerî ile birlikte şarkılara eşlik etti, fotoğraf çektirmek için adeta sıraya girdi.
Eléonore Gelawêj ve Koma Jalaho’nun sahne performansları da büyük ilgi gördü.
Aileler çocuklarıyla birlikte halaylar çekti. Festival, akşam saatlerine kadar coşkulu bir atmosferde devam etti. (ANF)
GÜNCEL
27 gün önceGÜNCEL
28 gün önceDÜNYA
28 gün önceDÜNYA
28 gün önceGÜNCEL
20 Temmuz 2025DÜNYA
20 Temmuz 2025KÜLTÜR-SANAT
20 Temmuz 2025