Türkiye’nin son 10 yılda hayvan ve et ithalatına 8.5 milyar dolar ödendiğini belirten CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, “İthalat yapılmasın, hayvancılık desteklensin” dedi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili ve Meclis Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu üyesi Ayhan Barut, hayvancılığın geldiği noktaya ilişkin açıklama yaptı. Koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle halk sağlığı kadar ülkede tarım ve hayvancılığın da tehdit altında olduğuna dikkati çeken Barut, çiftçilerin sürekli artan girdi maliyetlerine rağmen yaşama tutunmaya çalıştığını söyledi.
EN BÜYÜK SORUN YEM
Ayhan, hayvancılıkta bugün karşılaşılan en büyük sorunun, yem başta olmak üzere girdi maliyetlerinin çok yüksek oluşu olduğunu belirtti. Barut, Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) tarafından derlenen verileri şöyle aktardı, “Ülkemizin 1960 yılında nüfusu 27 milyon 754 bin iken hayvan varlığımız 72 milyon 670 bindi ve kişi başına düşen hayvan sayısı 2.6 adetti. 2019 yılı verilerine göre ise nüfusu 83 milyona ulaşan ülkemizde toplam hayvan varlığı 68 milyon 67 bin 286 olarak görülüyor. Bu da demek oluyor ki kişi başına düşen hayvan sayısı sadece 0.82 adettir. Kişi başına 2.6 hayvan düşen 1960 yılında dışarıdan bir tane bile hayvan alınmamışken ?2010-2019? yılları arasındaki son 10 yılda kesimlik ve besilik 5 milyon büyükbaş, 3 milyon küçükbaş olmak üzere 8 milyon baş hayvan ithal edilmiştir. Buna rağmen kişi başına düşen hayvan sayısı yine de 0.82 adete düşmüştür. Son 10 yıllık dönemde canlı hayvan ithalatına ek olarak yurtdışından 300 bin ton et alınmış, büyükbaş hayvan ve kırmızı et dışalımına toplam 8.1 milyar dolar ödenmiştir. Bu rakamlara küçükbaş ithalatına ödenen rakamlar da eklenince son 10 yılda 8.5 milyar dolarlık ithalat yapılmıştır.”
İTHALAT SORUNLARI DERİNLEŞTİRİYOR
Hayvan ve et ithalatının, ülke hayvancılığını her geçen gün daha kötü bir noktaya götürdüğünü vurgulayan Barut, yapılan hayvan ve et ithalatı ile hayvancılıkla uğraşanların her geçen gün daha da zor duruma düşüp, sektörden çekildiğini vurguladı. İthalatın çözüm getirmeyip, sorunları derinleştirdiğini ifade eden Barut, “Yerli üretimi ve yetiştiricileri desteklemek yerine hayvan ithalatına gitmek sorunları çözmüyor, aksine daha da derinleştiriyor. İthalat yerine hayvancılık desteklensin, yetiştiricilerimiz para kazansın, yurttaşlarımız da uygun fiyata et tüketebilsin” ifadesinde bulundu.