SERAMAR Projesi kapsamında 2005- 2011 yılında Hatay ve Antakya’da tüm binalar Avrupa Makro Sismik Ölçeği’ne göre incelendi. Projede titreşim testi yapılan binalardan beşi depremde çöktü. Sağlık Bakanlığı’nın eski SGK binası da ağır hasar aldı.”
Deprem Tehlikesine Hazırlık, Hasar Görebilirlik ve Zarar Azaltma Master Planı’nın (SERAMAR), belediyeler ve valilik tarafından dikkate alınmadığı ortaya çıktı.
SERAMAR Projesi kapsamında Hatay’da yaptığı çalışmada olası bir 7.5 büyüklüğündeki depremde, 12 bin 117 yapının 2 bin 962’sinin (yüzde 24.4) ağır, 9 bin 135’inin (yüzde 75.4) orta ve az hasar göreceği, hasarsız bina sayısının ise sadece 20 (yüzde 0.2) olacağı raporda ortaya koydu.
Milliyet’ten Mert İnan’ın haberine göre 2005’te başlatılan SERAMAR projesi 6 yıl sürdü. Projede kent merkezindeki tüm binalar Avrupa Makro Sismik Ölçeği’ne göre incelendi, döküm çalışması hazırlandı. Antakya’da sokak taraması yöntemi ile elde edilen veriler coğrafi bilgi sistemlerine aktarıldı.
Proje kapsamında aralarında o dönem SGK hastanesi ile okulların da olduğu 22 binaya yapay titreşim verilirken, bu binaların dinamik parametreleri belirlendi. Elde edilen veriler ışığında Antakya’daki binaların performans analizleri yapılarak master plan hazırlandı.
Senaryoya göre Antakya şehrinde gerçekleşebilecek 7.5 büyüklüğündeki depremde SERAMAR kapsamında tek tek incelenen 12 bin 117 yapının 2962’sinin (yüzde 24.4) ağır, 9135’inin (yüzde 75.4) orta ve az hasar göreceği, hasarsız bina sayısının ise sadece 20 (yüzde 0.2) olacağı belirlendi.
Plan 2011-2014 arasında hem Hatay Büyükşehir Belediye Başkanlığı hem Antakya Belediyesi hem yerel belediyeler hem de Valiliğe sunuldu ancak dikkate alınmadı.
Araştırma kapsamında titreşim testi yapılan binalardan beşi depremde çöktü. Sağlık Bakanlığı’nın eski SGK binası da ağır hasar aldı.
‘DİKKATE ALINIP UYGULANSA BU DENLİ BİR FELAKET YAŞANMAZDI’
Proje koordinatörü Doğu Akdeniz Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden Doç. Dr. Mehmet Cemal Geneş, şunları söyledi:
“Bilim insanları olarak yapı stoğunun ne kadar kırılgan ve zayıf olduğunu tespit etmiştik. Hatay Büyükşehir Belediye başkanına ‘Master plan hazırlayalım, riskli bölgeleri söyleyelim, kentsel dönüşüm uygulayalım’ diyerek teklif hazırladık ancak sonuç alamadık.
Proje ve master plan dikkate alınıp uygulansa bu denli bir felaket yaşanmazdı. Maalesef riskli bulduğumuz bölgelerde yapıların büyük kısmı büyük depremde göçtü.”(Kaynak)