Erdoğan AB’ye seslendi, Yunanistan’la ‘yol haritası’nı anlattı

PAYLAŞ - BEĞEN

Cuma namazı sonrası NATO zirvesini değerlendiren Erdoğan, AB’ye “52 yıldır kapıda bekletilen Türkiye’ye yönelik olumlu adımların atılmasını istiyoruz” mesajını verdi. Erdoğan, Atina ile de seçim sonrası yeni dönemin sinyalini verdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Litvanya’nın başkenti Vilnius’taki NATO zirvesinde ikili bir görüşme gerçekleştirdiği Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’le “olumlu istikamette adım atmak istediklerini” söyledi. Erdoğan, İsveç’in NATO üyeliğine onay verdiği ve bu onayı Türkiye’nin AB üyeliği ile ilişkilendirdiği zirvede, özellikle Doğu Akdeniz konusunda sorun yaşadığı Miçotakis’le ilgili soruya “Bu sürecin böyle gitmesini de arzu etmiyoruz, istemiyoruz” yanıtını verdi.

’52 YILDIR BEKLETİLEN TÜRKİYE’YE OLUMLU ADIMLARIN ATILMASINI İSTİYORUZ’

Erdoğan, cuma namazı çıkışında basın mensuplarının sorularını yanıtladı. AB’nin olası vize serbestisine dair soruyu, şöyle yanıtladı: “Şu anda beklentimiz Avrupa Birliği kanadından o beklentilerin cevabını almak. Zira Vilnius’te görüşme yaptığım tüm Avrupa Birliği üyesi ülkelerin liderleriyle bunları etraflıca konuştuk, ele aldık. Hepsiyle bu görüşmeleri yaptık ve kendilerinden bu konuda artık 52 yıldır kapıda bekletilen Türkiye’ye yönelik olumlu adımların atılmasını istiyoruz dedik.”

‘SEÇİM KAZANAN İKİ LİDER OLARAK…’

Miçotakis’le görüşmesi hakkındaki soruya yanıtında ise komşuluk ilişkilerinde daha yumuşak bir dönemin sinyalini verdi: “Biz tabii iki tane komşu ülkeyiz. Tarihi noktadaki birikimlerimiz malum. Bu sürecin böyle gitmesini de arzu etmiyoruz, istemiyoruz. Bu konuda sayın Miçotakis yeni bir seçim geçirdi aynı şekilde, biz yeni bir seçim geçirdik. Bunlarla birlikte seçim kazanan iki lider olarak adımlarımızı olumlu istikamette atalım istiyoruz. Benim kendilerinden özellikle istediğim en önemli konu başlıkları bir Batı Trakya ile ilgili sorunlar. Bunları artık aşalım istedik. Bundan sonra müftülerle ilgili konu, bunları aşalım istedik.

Şu anda da özellikle bizim büyükelçilerimizin bu konuda karşılıklı yapacakları görüşmelerle onlar ön hazırlıkları yapacaklar. Dışişleri bakanlarımız ön hazırlıkları yapacaklar. Daha sonra biz liderler olarak bir araya gelerek atılması gereken adımları atacağız.”

‘PUTİN DE TAHIL ANLAŞMASININ UZATILMASINI İSTİYOR’

Bir gazetecinin Rusya ile Ukrayna arasında, Birleşmiş Milletler ile Türkiye’nin garantörlüğünde imzalanan ve süresi pazartesi günü dolacak olan tahıl koridoru anlaşmasına dair soruya ise “Benim de biliyorsunuz Sayın Putin’i Ağustos ayı içerisinde Türkiye’de misafir etme hazırlığımız var. Bu Karadeniz Tahıl Koridoru’nun uzatılması konusun hemfikiriz” yanıtını verdi. Erdoğan, “Birleşmiş Milletler’den de Sayın Guterres, Sayın Putin’e bir mektup da gönderdi. Bu mektupla bizim ve Rusya’nın müşterek gayretleriyle tahıl koridoru çalışmasının uzatılmasını temin ederiz. Böylece az gelişmiş fakir Afrika ülkelerinin problemlerini süratle Sayın Putin’le müşterek kaldığımız gibi devam ederiz” dedi.