DFG’den Eylül ayı raporu: 50 gazeteci yargılandı

PAYLAŞ - BEĞEN

Gazetecilere yönelik hak ihlallerinin arttığını duyuran DFG, Eylül ayı raporunda, 6 gazeteciye soruşturma açıldığı, 7 gazeteciye dava açıldığı, 6 gazeteciye 27 yıl 3 ay hapis cezası verildiği, 50 gazetecinin 33 dosyada yargılamasının devam ettiğini belirtti.  

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), 2021 Yılı Eylül Ayı Gazetecilere Yönelik Hak İhlalleri Raporu’nu açıkladı. İktidar sahiplerinin görmeyen, duymayan, yazmayan, duyurmayan bir gazeteci profili tahayyül ettiğine dikkat çekilen raporda, asgari özgürlüğe sahip ülkelerde bile gazetecilerin belli bazı hakları ve yaşam şansları bulunduğu, ancak Türkiye’de bundan bahsetmenin mümkün olmadığı kaydedildi. Bunca hak ihlali ve baskı varken, üstüne üstlük yeni yasal düzenlemelerle sansürü katmerleştirme çabasının endişeleri artırdığı vurgulanan raporda, “Meclis gündemine gelmesi beklenen ve dijital medyaya dönük düzenlemeler içeren kanun teklifinin bu alanda nasıl bir tahribat yaratacağını çok iyi biliyoruz. Daha önceki yasal düzenlemelerle gazeteciler, basın yayın kuruluşları neredeyse artık söz söyleyemez hale getirildi. Yapılacak yeni düzenleme bu olumsuz durumu daha da pekiştirecektir” denildi.   

50 GAZATECİ HAKİM KARŞISINA ÇIKTI 

Haklarında soruşturma ve dava açılan, cezalandırılan çok sayıda gazeteci olduğu belirtilen raporda, “Sadece Eylül ayı içerisinde 50 gazeteci yaptıkları haberler ve düşünceleri nedeniyle hakim karşısına çıktı ve yargılandı. Bunlardan 6’sına 27 yıl 3 hapis cezası verildi. Ancak Eylül ayında en çok dikkat çeken ihlallerin başında yine sansür uygulamaları gelmekte. Özellikle birer sansür kurulu olarak çalışan Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) ve Basın İlan Kurumu’nun yayın kuruluşlarına verdiği cezalar, sansürün nasıl işler halde olduğunu kanıtlar nitelikte. Yine internet erişim engeliyle ilgili mahkemelerin bazı haber portallarına uyguladığı cezalar, hak ve özgürlükleri ayaklar altına almakta. Erişim engeli getirilen 9 internet sitesi içerisinde Türkiye’nin tek kadın haber ajansı olan Jinnews’e dönük verilen 5 erişim engeli cezası, durumun ne kadar vahim olduğunu göstermekte. Ayrıca direk kapatılmayan internet sitelerinin de haberlerine erişim engeli getirilerek, susturulmaya çalışıldıklarını görebilmekteyiz”  diye kaydedildi.  

TUTUKLU GAZETECİLER 

Cezaevlerinde halen çok sayıda gazetecinin bulunduğu ve burada yaşanan hak ihlallerinden nasiplerini aldıklarını ifade edilen raporda,  tutuklu gazeteciler üzerindeki ihlallere son verilmesi çağrısı yapıldı.    

EYLÜL İSTATİSTİKLERİ 

Türkiye’de 5 Ekim itibariyle tutuklu gazeteci sayısının 63 olduğu ifade edilen raporda, Eylül ayında 5 gazetecinin gözaltına alındığı, 1 gazetecinin tutuklandığı, 3 gazetecinin saldırıya uğradığı, 15 olayda gazetecilerin haber takibinin engellendiği, 6 gazeteci hakkında soruşturma açıldığı, 7 gazeteci hakkında dava açıldığı, 6 gazeteciye 27 yıl 3 ay hapis cezası verildiği, 50 gazetecinin 33 dosyada yargılamasının devam ettiği, cezaevinde 2 gazeteciye yönelik ihlallerin gerçekleştiği, 3 gazeteye 100 gün ilan reklam cezası verildiği, RTÜK’ün 6 kanala 7 ceza verdiği, 28’i haber olmak üzere 37 internet sitesine erişim engeli konulduğu, 7 gazetecinin işine son verildiği belirtildi.  

MA

Leave a Reply