Demir: ‘Kayyımlar belediyeleri rant alanına dönüştürdü’

PAYLAŞ - BEĞEN

Yerine kayyım atanan Batman Belediyesi Eşbaşkanı Mehmet Demir, kayyımların belediyeleri rant alanına dönüştürdüğünü belirterek, kayyımın belediyenin hizmet alanına girmeyen işler yaptığını söyledi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman İl Örgütü, belediye kayyım atanmasının birinci yıldönümünde gazetecilerle bir araya geldi. Kentte bulunan bir kafede gerçekleştirilen buluşmaya, HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, Batman Milletvekilli Necdet İpekyüz, görevden alınarak yerlerine kayyım atanan Belediye Eşbaşkanları Songül Korkmaz ve Mehmet Demir, HDP İl Eşbaşkanları Ömer Kulpu ve Fatma Abay katıldı. Toplantıda konuşan HDP’li Necdet İpekyüz, hükümetin hedefinde olan halkçı belediyecilik anlayışının uzun bir süredir kayyım ile sindirilmeye çalışıldığını belirterek, kayyım atamalarının halkın iradesini karşısında sürekli yenilgiye uğradığını söyledi.

‘EŞBAŞKANLIK MOR ÇİZGİMİZDİR’

Eşbaşkan Songül Korkmaz, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı seçim öncesi kayyım tehditlerini hatırlatarak, halkçı belediyecilik anlayışına tahammülü olmayanların irade gaspına başvurduklarını ifade etti. Kayyım atanmasıyla ilk işin Kürtçe ve kadın kurumlarına dönük saldırı olduğunu kaydeden Korkmaz, eşbaşkanlığın mor çizgileri olduğunu ve asla vazgeçmeyeceklerini vurguladı.

BORÇLAR

Eşbaşkan Mehmet Demir ise kayyımın borç miktarını sürekli değiştirdiğine dikkat çekerek, “Kayyım gelir gelmez, borcun 371 milyon TL olduğunu söyledi. Daha sonra 375 Milyon TL diye açıklandı. Son yapılan açıklamada ise 414 milyon olduğu belirtildi. Bu açıklamalar ile ne yapmaya çalışıyorlar. Bir şeylerin üstünü örtmeye mi çalışıyorlar?” diye sordu.

RANT ALANI

Kayyımın temel amacının HDP’li belediyeleri rant alanına dönüştürmek olduğunu dile getiren Demir, “Bir borç batağına sürükleyip, her türlü siyasi değişim ihtimaline karşı el konulmasa da ekonomik ve idari olarak işlemez hale getirmektir. Bu mantık doğrultusunda bizden önceki kayyum sürecinde Batman Belediyesine 60 milyon borçla el konulurken, 307 milyonla devir ettiler. Yönetimde kaldığımız bir yıllık süreçte ekonomik ve idari olarak işlemez hale getirme gayretlerine rağmen, belki iki yılda üretilemeyecek hizmetleri; şehir planlaması, yeşil alanların yapılması, alt yapı ve üst yapı alanında, belediyenin teknik altyapısının güçlendirilmesi, belediye ekmek fırını, evsel atık (çöpten) metan gazından elektrik üretimi, otobüs alımı, otobüs durakları gibi Batman’ın ihtiyaç duyduğu ciddi işler yaptık. Yaptıklarımızı hazmedememiş olmalılar ki 23 Mart 2020 tarihinde hukuksuz bir şekilde gözaltına aldılar. 24 Mart tarihinde Anayasanın yerel yönetimlerle, seçme ve seçilme hakkı ile ilgili maddeleri, belediyeler yasasının ilgili maddelerine, Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı Sözleşmesine aykırı bir şekilde yerimize kayyum atadılar” diye konuştu.

230 MİLYON BORÇ VE YATIRIM

Bir yılda 230 Milyon TL borç ödeme ve yatırım yaptıklarını aktaran Demir, şunları söyledi: “Borç ödeme ve yatırım 230 milyon TL, asfalt yol yapımı 70 km, stabilize yol 22 km, içme suyu 16.5 km, parke taşı döşemesi 147 bin metre kare yapıldı. Bu veriler doğrultusunda, insanın söylediğini kulağı duymalıdır, bir yönetim ciddiyeti olmalıdır denilemez mi? Bu verilere göre kaynakların kimler tarafından etkin kullandıkları görülmekle birlikte İl Bank kesintileri, Haziran 2020’de bittiğini, geri kalan borçlar da yapılandırılmış borç olduğuna göre, ödendiği iddia edilen borçlar nereye ödendi. Yoksa ihalesine çıktıkları 15 bin paket şeker gibi absürt işlemleri için mi ödediler? Belediyeye el koymaları ile beraber Fen işleri Müdürlüğü, Park Bahçe Müdürlüğü için ihalelerine çıktığımız ve onlar için 10 milyon ödeneği ayırdığımız iş makineleri ihalesini iptal ederek, Bel Kent adına alım işlemleri tamamlamış parke taşı fabrikası alımı da iptal ettiklerine ve daha sonra da almadıklarına göre ayrılmış paralara ne oldu? Paraların kimler tarafından çarçur edildiği görülmemekte midir? Su Kuyularımızın DEDAŞ’a olan bağımlılığına son vermek ve su kesintilerini önlemek amacıyla Güneş Enerjisinden elektrik üretebilmek için gerekli ÇED raporlarını ve kurumların uygunluk görüşlerini aldığımız DEDAŞ ve EPDK’ye başvurusunu da yaptığımız halde, GES’ler geçen bir yıllık süreçte neden yapılmadı?”

HİZMET ALANINA GİRMEYEN KURUMLAR

Demir, belediyenin hizmet alanına girmeyen, ödeneği başka bakanlıklardan karşılanan Eğitim Araştırma Hastanesi, Emniyet Müdürü Konağı, Beşiri Kaymakamı konutu, MİT, Çevre Şehircilik Müdürlüğü çevresi Peyzajlarının ve Komando içi yol ve kaldırımlarının Batman Belediyesinin kaynaklarıyla yaptırıldığını söyledi.

‘KENTİN SORUNLARIYLA İLGİLENECEĞİZ’

Her yıl Batman’ın 5 mahallesinin su, kanalizasyon, yol ve kaldırım işlerine Stratejik Plan’da yer verdiklerini belirterek, 2020 yılında yapılması gereken Bahçelievler, Şafak, Sağlık, Aydınlık Evler ve Karşıyaka mahallelerin alt ve üst yapı işlerinin neden yapılmadığını sordu. Demir, “Belediye ilgili olmadığı kurumlara hizmet götürmekten fırsat mı bulunmadı? Her ne kadar bütün hukuk normları, evrensel ve temel insan hakları ihlal edilerek haksız ve hukuksuz bir şekilde görevden alınmış olsak ta şehre karşı üstlenmiş olduğumuz sorumluluğun gereği olarak kayyumları gönderinceye kadar bütün iş ve işlemlerini takip edip sizlerin aracılığıyla halkımızla paylaşmayı görev biliriz” dedi. (MA)

Leave a Reply