Dêrsim Belediye Eşbaşkanı Cevdet Konak ile Pulur Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül’e 6 yıl 3’er ay hapis cezası verildi.
Dêrsim Belediye Eşbakanı Cevdet Konak hakkında “örgüt üyeliği” iddiasıyla açılan davanın karar duruşması Tunceli Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya siyasi parti temsilcileri katıldı. Duruşmada savunma yapan avukatlar, müvekkilleri hakkında beraat talebinde bulundu.
Mahkeme heyeti, Konak’a 6 yıl 3 ay hapis cezası verdi.
SARIGÜL’E DE CEZA
Aynı dosya kapsamında yargılanan Pulur (Ovacık) Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül’e de “örgüt üyeliği” iddiasıyla 6 yıl 3 ay hapis cezası verildi.
Verilen cezaya dair belediye önünde açıklama yapılacağı belirtildi.
Colemêrg Belediye Eşbaşkanı Akış’a 9 yıl ceza
Yerine kayyım atanan Colemêrg Belediye Eşbaşkanı Mehmet Sıddık Akış’a 9 yıl hapis cezası verildi.
İçişleri Bakanlığı tarafından 3 Haziran’da görevden alınarak yerine kayyım atanan Colemêrg Belediye Eşbaşkanı Mehmet Sıddık Akış hakkında “Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme” ve “Toplantı ve gösteri yürüyüş kanununa muhalefet” iddialarıyla açılan davanın karar duruşması görüldü.
Van Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Akış, Hakkari 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı. Akış’ın avukatları ile yakınları da duruşmada hazır bulundu.
Savcı, verdiği mütalaada, Akış’ın örgüt çağrısıyla yürüyüşlere katıldığını ileri sürdü. Savcı, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü istemiyle başlatılan “Özgürlük Yürüyüşü”ne katılmanın da suç olduğunu iddia etti. Savcı, Akış hakkında ceza talep etti.
‘SORUŞTURMANIN TEK SEBEBİ KAYYIM ATAMAKTI’
Akış, “Bahse konu yürüyüş, parti çalışmaları kapsamında yürütülen bir organizasyondu. Bu siyasi bir davadır. Bahse konu dava, hukukilik ve kanunilikten uzaktır. Daha önce de belirttiğim gibi tutuklandığım dosya nedeniyle gözaltına alındım. Yapılan soruşturmanın tek sebebi Hakkari’ye kayyım atanmasıydı. Zaten amaç da hasıl olmuştur. Yapılan soruşturma ve kovuşturmanın yasa ile alakası yoktur. Benim olay günü yaptığım konuşmalarımın neresinde suç var? Ben konuşmamda barış, kardeşlikten bahsediyorum. Bunlar tercüme edilmiştir ve bunları söylemek ne zaman suç oldu?” diye sordu.
‘BAHÇELİ’Yİ NEDEN YAGILAMIYORSUNUZ?’
İmralı tecridinden bahsetmesinden rahatsızlık duyulduğuna dikkati çeken Akış, “Ben Türk ve Kürt halkının tecritte olduğunu belirttim. Biz birlikten beraberlikten bahsettiğimizde neden bölücü oluyoruz? Madem ben tecrit deyince suç işlemiş oluyorum, Sayın Bahçeli ‘tecrit kaldırılsın’ dediğinde neden Bahçeli yargılanmıyor? Bu durum çifte standarttır. Tecrit, savaş ve ötekileştirmenin olmaması gerekiyor. Cumhurbaşkanı, cumhuriyetin kuruluşunun 101. yılında ‘ötekileştirdiler, zulüm ettiler’ dedi. Biz de aynı şeyleri söyledik. Devletin başı söyleyince suç olmuyor biz söyleyince neden suç oluyor? Ben konuşmamda eleştiri hakkımı kullandım” ifadelerini kullandı.
‘KAYYIM GASPTIR’
Valilik yasağına tepki gösteren Akış, “Valilik tarafından hazırlanan yasağın sebebi ben değilim. Hakkari’de yasaksız bir gün zaten yoktur. Dosya kapsamında yürütülen soruşturma kapsamında evim, aracım, makamım ve kızımın evi aranmıştır. Hiçbir şey bulunamamıştır. Madem bir şey bulunamadı bu neyin davasıdır? Tek amaç kayyım atamasının yolunu açmaktır. Kayyım atanması tamamen gasptır, hukuk dışılıktır” dedi.
9 YIL HAPİS CEZASI
Avukatların savunmasının ardından kararını açıklayan mahkeme, Akış’a “Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme” iddiasıyla 7 yıl 6 ay, “Toplantı ve gösteri yürüyüş kanununa muhalefet” iddiasıyla da 1 yıl 6 ay hapis cezası verdi.