CHP’den Süleyman Soylu hakkında beş ayrı suçtan suç duyurusu

PAYLAŞ - BEĞEN

CHP, İçişleri Bakanı Soylu hakkında beş ayrı suçtan suç duyurusunda bulundu. CHP’li Murat Bakan, “Kendisiyle ilgili başından beri söylüyoruz: Suç işleri bakanı. Sadece suç işleri bakanı değildir, içişleri bakanlığında bir suç örgütü oluşturmuştur” dedi.

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu hakkında suç duyurusunda bulunduklarını açıkladı. Beş ayrı suçtan suç duyurusunda bulunduklarını söyleyen Bakan, “Geride 105 tane daha var. O kadar çok suç işledi ki” dedi.

Bakan, şöyle konuştu:

“Kendisiyle ilgili başından beri suç işleri bakanı diye söylüyoruz, aynı zamanda İçişleri Bakanlığı’nı bir suç örgütü yönetir gibi, İçişleri Bakanlığı içinde bir yapılanma oluşturmuştur. Dolayısıyla Süleyman Soylu suç örgütünü savcılığa şikâyet ediyorum. Basenimle ilgili bu güne kadar 4 defa savcılığa suç duyurusunda bulunacaklarını söylediler, ve hiç bugüne kadar bir suç duyurusunda bulunmadılar. Bu konularla ilgili sadece söylediler, polisi, jandarmayı korkutmak için. Ama biz kendisiyle ilgili savcılığa ayrı suç duyurusunda bulunduk. Geride 105 tane daha var. O kadar suç işledi ki! Bunlardan bir tanesi uyuşturucu operasyonunu bir canlı yayında ifşa etmekten dolayı. Uyuşturucu tacirlerine polisin yapacağı operasyonu önceden haber verdi. Alişan’ın çıktığı magazin programında, onunla ilgili suç duyurumuzdur, gizliliğin ihlali görevi kötüye kullanma.

5 SUÇTAN SUÇ DUYURUSU

Diğer yaptığımız suç duyurusu PAYEM, yani, polis amirleri giriş sınavında yapılan usulsüzlükle ilgili. Bu konuda basın mensuplarına soruşturma açmışlar. Bizim denetim görevimiz gereği yaptığımız işle ilgili. Payem soruları yıllardır açıklanmıyor. Bir internet sitesinde yayımlandı polis amirlerinin giriş sınavının bizim sorularımızla aynı diye. Bu da görevi kötüye kullanma suçunu teşkil etmekte.

Bir başka konu, biliyorsunuz grup başkanvekilimiz Özgür Özel de İçişleri Bakanlığı’nın Twitter hesabının bir trol tarafından kullanıldığını söylemişti, bu da Soylu’nun ilgili istihbarat birimleriyle ilgili yaptığı ifşalar. Gafil muhbir olarak isimlendirilir bu insanlar. Bu içişleri bakanının yapmaması gereken bir şey.

Bir diğeri emniyet teşkilatına alınan, siber suçlarla mücadele birimin alınan trollerle ilgili. Kendisi 2016 yılından sonra 500 tane sonrasında da daha fazla insanı taşerondan kadroya alınırken, alınması gereken insanların yerine kendi belirlediği insanları alarak bir trol ordusu oluşturdu emniyetin içinde. Bu trol ordusu Türkiye içindeki her şahsın, çünkü bu KİM uygulaması dahil tüm uygulamalara erişim hakkı vardır siberde çalışan insanların. Bu da aynı şekilde görevi kötüye kullanma suçunun yanında devlet sırrından yararlanma ve devlet hizmetlerine sadakatsizlik suçunu oluşturmaktadır.

Son olarak benim şahsımla ilgili TV programlarına, yani benim bir milletvekili olarak denetim ve yasama görevi yapmamdan kaynaklı şahsımla ilgili attığı iftiralardan dolayı kamu görevlisine alenen hakaret, iftira, halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma, görevi kötüye kullanma suçlarından hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunduk.

‘TSK’DAN NE İSTİYOR GAMER?’

Asıl önemli konuya geliyorum. Yani bu girişte, asıl önemli konu GAMER üzerinden yapılan yeni bir operasyondan bahsediyorum. Bu gördüğünüz belge İzmir Valiliği İl Güvenlik Acil Durumlar Koordinasyonu yazısıdır. Bu ildeki GAMER’dir. İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü’nün bir yazısı il valilikleri ordu komutanlıklarına gönderiyor. TSK’ya gönderiyor. TSK’dan ne istiyor GAMER? Söyleyeyim: ‘Oy verme günü öncesinde alınacak tedbirler kapsamında kolluk birimlerimize ait zırhlı hava ve hava araçlarının göreve hazır bulundurulması ile seçimin güvenli şekilde yapılmasını sağlamak amacıyla valilerimizce gerek görülmesi halinde TSK’ya ait personel, zırhlı araç ve diğer araçlardan istifa edilebileceği bildirilmiş olup kolluk birimlerine ve TSK’ya ait personel ile zırhlı araç ve diğer araçların göreve hazır bulundurulması.”

GAMER İDDİALARI NEYDİ?

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, 14 Mayıs seçimleri öncesi İçişleri Bakanlığı’nın YSK’ye paralel bir seçim takip sistemi kurduğunu duyurmuştu. İçişleri Bakanlığı’nın tüm valiliklere bir yazı gönderdiğini belirterek, şunları söylemişti:

“Bir seçim takip modülü oluşturmuşlar İçişleri Bakanlığı bünyesinde; tüm valiliklere, kaymakamlıklara talimat veriyorlar ve diyorlar ki; nüfusu 20 bine kadar olan ilçelerde en az 3, nüfusu 20 bin ile 100 bin arasında olan ilçelerde en az 5, 100 bin ve üstü olanlarda ise en az 10 personel görevlendirilecek, görevlendirilen personel sayısı kadar bilgisayar temin edilecek, görevlendirilen personelin hızlı veri girişi yapabilecek nitelikte bilgisayar kullanmayı bilen kişiler olmasına özen gösterilecek ve bu yapıyla birlikte tüm sandık sonuç tutanakları ve seçim sonuçları takip edilecek. Evet İçişleri Bakanlığında oluşturulan yapı. Bir seçim takip sistemi oluşturmuşlar. Örneğin bir kaymakamlık, Kiraz Kaymakamlığı Kiraz İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı’na yazı yazmış. Demiş ki, İçişleri Bakanlığından gelen yazı uyarınca bana sandık sonuç tutanaklarının birer örneklerini anlık olarak vereceksin. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde herhalde ilk kez böyle bir şey yaşanıyor. Kiraz İlçe Seçim Kurulu da bunu YSK’ya sormuş. Benden böyle bir talepte bulunuluyor ne yapacağım diye. Tabi ki, YSK’da oy birliğiyle bu talebi reddederek sandık sonuç tutanaklarının yasada kimlere verileceğinin açıkça yazıldığını kaymakamlık ya da başka bir idareye sandık sonuç tutanaklarının verilmesinin yasal olarak mümkün olmadığını kararında vurgulamış.”

CHP’li Erkek’in dile getirdiği sistemin adı GAMER. Yani Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi. İçişleri Bakanlığı, YSK’den sandık bilgileri ile il, ilçe, mahalle, okul adı, sandık numarası ve seçmen sayılarını istemişti. Yurt dışı sandık verilerine ait ülke kodu, ülke ismi, sandık numarası ve seçmen sayılarını da talep etmişti. YSK ise başvuru reddetmişti.

YSK’nin reddi üzerine ise İçişleri Bakanlığı bu kez de polis ve jandarma aracılığıyla sandık sonuçlarının alınıp GAMER’e gönderilmesini kararlaştırmıştı.