Basel’de Kürt gençleri “Abdullah Öcalan’a Özgürlük Kürt Sorununda Demokratik Çözüm” kampanyası kapsamında panel düzenledi.
Abdullah Öcalan’a Özgürlük Kürt Sorununda Demokratik Çözüm” kampanyası kapsamında İsviçre’nin Basel kentinde konferans düzenledi. Tevgera Ciwanên Şoreşger (TCŞ) ve Jinên Ciwan ên Têkoşer (TekoJIN) aktivisti gençler tarafından düzenlenen konferansında “Gençlik ve Önderlik” ile “Nasıl Yaşanmalı” başlıkları altında tartışmalar yapıldı. Konferans gazeteci Adar Gulan ile gazeteci yazar Sefkan Kobane konuşmacı olarak katıldı.
Basel Demokratik Kürt Toplum Merkezi (CDK-BL) konferans salonunda düzenlenen konferans saygı duruşuyla başladı. TCŞ aktivisti Leyla Aktaş yaşanan ağır süreçte Kürt gençlerine düşen sorumlulukları hatırlatarak şunları dile getirdi. Hiçbir Kürt gencinin isteyerek mülteci konumuna düşmediğini belirten Aktaş,”Önce Kürdistan’da bir sorun olduğunda ya da taciz, kendi kültürümüzde bir saldırın olduğunda gençlik refleks olarak ses oluyordu. Ama şimdi sistem bizi bunlardan uzak tutuyor ve gençleri isyankar gençlik yaratmaya çalışıyor. Örnek hiç bir arkadaş kendi isteğiyle gelmedi ve hayallerini ailesini bırakıp geldi. Örneğin bütün arkadaşlar kamp şartları yaşıyor. Sormak istiyorum, son dönemde intiharlar oluyor. Bunların sebebini öğrenmeliyiz ve konuları tartışabilmeliyiz” dedi.
Konferansa konuşmacı olarak katılan gazeteci Adar Gulan, Kürt gençlerinin yaşadığı sorunlara işaret etti. Gulan, “Önce şunları kendimize sormak gerek. Biz kendi toprağımızdan koptuk ve bu topraktan uzak bizde nasıl bir kişilik yaratıyor? Göçmenliği tek yaşamızda yaşamıyoruz, kişiliğimizde, benliğimizde değişimler oluyor. Kendi gerçekliğimizde uzaklaşıyoruz. Önder APO her zaman ‘Ben çocukluk hayallerime asla ihanet etmedim” diyor. Mücadelenin filiz verdiği o yıllarda Kürtlük adına bir şey yoktu. Kürtlük, Ağrı dağında bir mezara gönülmüş ve üzeri betonlanmıştı. Kuru ağaç yeşermez diyorlardı ama inançla o kutu ağaç yeşerdi. Şu soruları özellikle Avrupa’da yaşayan bizler kendimize soralım. Nasıl yaşamalı? Ne yapmalı? Nerede başlamalı? Eğer bizler buna samimi yanıt olursak çok şey yaşarız. Herkese Yahudilerin tarihini okumasını öneriyorum” dedi.
Gazeteci yazar Sefkan Kobanê de PKK Lideri Abdullah Öcalan’dan 3 yılı aşkın süredir haber alınamadığını hatırlattı.
DEMOKRATİK KONFEDERALİZM FİKRİ
Öcalan’ın öğrencilik yıllarından itibaren başladığı mücadeleye dair anlatımlarda bulunan Kobanê, doğru bir yaşamı inşa etmenin kişilere bağlı olduğunu belirterek, “Çünkü biz komünal bir hareketiz ama eğer sadece kendimizi düşünüp sisteme kapılsak sudan çıkmış balık oluruz. Biz ülkemizden uzaklaştık ama yine de kendi dilimize konuşalım. Önderliğin fikrini yayalım. Önderliğe düşman olanlar PKK ne yaptı diyorlar. Rojavada ve Kürdistan’da direniyorsak bu Önder Apo’nun fikridir. Biz Önderliğin ‘Demokratik Konfederalizm’ fikrinden geri adım atmayız. Bu seçimde gördük, Kürdistan’da seçim nasıl güçlü geçti. Faşist partiler dediler ki Kürtler yenilecek. Kürtler her zaman ki gibi direndi. Çünkü bu Önderliğin fikri ve felsefesiyle başarı kazandı” ifadesinde bulundu.
ÖCALAN FOTOĞRAFLARI AÇILDI
Konferans sonunda katılımcılar Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan posterlerini açarak “Öcalan’a özgürlük, Kürt sorununa siyasi çözüm” hamlesini desteklediklerini ifade ettiler. Konferans “Bijî Serok Apo”, “Bê serok jiyan nabe” sloganlarıyla sona erdi.