Diyarbakır Zindanı’nda 14 Temmuz 1982’de başlattıkları ölüm orucu eylemiyle Apocu Hareket’e ivme kazandıran Kemal Pir, Mehmet Hayri Durmuş, Akif Yılmaz ve Ali Çiçek, şehadetlerinin 43’üncü yıl dönümünde Avrupa’nın birçok kentinde etkinliklerle anıldı. Anmalarda, 14 Temmuz direnişçilerinin bedenleriyle ördükleri direniş hattının bugün halklar için demokratik çözüm ve özgür yaşamın yolunu açtığı; 14 Temmuz ruhunun Önder Apo’nun paradigmasıyla bütünleştiği vurgulandı.
CENEVRE
İsviçre’nin Cenevre kentinde Cenevre Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde (DKTM) gerçekleşen anma etkinliğinde, DKTM Eşbaşkanı Naile Budak ve Şehit Aileleri Derneği (KOMAW) sözcüsü İbrahim Yüksel konuşmalar yaptı.
Yüksel, 14 Temmuz’un sadece zindandaki bir başkaldırı olmadığını, aynı zamanda bugün süren siyasi mücadeleye yön veren bir stratejik ruh olduğunu ifade etti.
Etkinlik, 14 Temmuz belgesel gösterimi ve “Şehîd Namirin”, “Bijî berxwedana zîndana”, “Bijî Serok Apo” sloganlarıyla sona erdi.
KIEL
Almanya’nın Kiel kentinde düzenlenen etkinlikte, Kürt halkının direniş mirasına sahip çıkma çağrısı yapıldı.
Kürt Halk Meclisi tarafından organize edilen anma, 14 Temmuz Büyük Ölüm Orucu Şehitleri şahsında tüm Kürdistan Özgürlük Şehitleri anısına saygı duruşuyla başladı.
Konuşmalarda, 14 Temmuz’un yalnızca bir tarih değil, direnişin ve özgürlük kararlılığının simgesi olduğu belirtildi. Etkinlikte Önder Apo’nun başlattığı yeni sürece dair değerlendirmeler yapılarak, Kürt halkının bu süreçte aktif siyasi ve toplumsal rol üstlenmesinin önemi vurgulandı.
Sinevizyon gösterimiyle devam eden etkinlik, “Jin, Jiyan, Azadî” ve “Şehîd Namirin!” sloganlarıyla sona erdi.
LOZAN
İsviçre’nin Lozan kentindeki anma bir dakikalık saygı duruşuyla başladı.
DKTM Eşbaşkanı Musa İtah, konuşmasında zindan direnişçilerinin onur ve insanlık değerlerini savunduğunu belirtti. Mazlum Doğan ““Bir kıvılcım binleri tutuşturur” ve Kemal Pir’in “Yaşamı uğruna ölecek kadar seviyoruz” şeklindeki söz ve eylemlerine atıfta bulunan İtah, bu kararlılığın bugün Kürt halkının demokratik kazanımlarının arkasındaki temel güç olduğunu vurguladı.
Etkinlik, belgesel ve Önder Apo’nun görüntülü mesajının gösterimiyle tamamlandı.
BERN
İsviçre’nin başkenti Bern’de KOMAW ve Şehîd Atakan Mahir Meclisi tarafından düzenlenen etkinlikte, KOMAW adına konuşan Ali Derîk, şehitlerin Kürt tarihine altın harflerle yazıldığını belirterek, bu mirasın yaşatılması gerektiğini söyledi.
Etkinlikte, demokratik toplum çözüm sürecine sahip çıkma çağrısı yapılırken, Önder Apo’nun 26 yıl sonra yayınlanan video görüntüsü gösterildi. Ayrıca, 20 Temmuz’da yapılacak halk toplantısına katılım çağrısı yapıldı.
FREIBURG
Almanya’nın Freiburg kentinde, 14 Temmuz Büyük Ölüm Orucu Direnişçileri anısına onlarca Kürdistanlının katılımıyla anma etkinliği gerçekleştirildi. Etkinlik, Şehit Aileleri Kurumu, Kadın Meclisi ve Kürt Toplum Merkezi öncülüğünde organize edildi.
Kürt Halk Meclisi adına konuşan Salih Hezexî, Amed Zindanı’ndaki direnişin Kürt özgürlük mücadelesinde oynadığı öncü role dikkat çekerek, bugünkü mücadelenin aynı ruhla sürdüğünü ifade etti.
Şehitlerin bıraktığı mirasın ve direniş ruhunun mücadeleyi daha da güçlendirdiğini belirten Hezexî, bu direnişin Kürt halkını yeni bir aşamaya taşıdığını vurguladı. Hezexî, halkın, özgür bir toplum inşası için Önder Apo’nun çağrısı etrafında kenetlenmesi ve kararlı mücadeleyi sürdürmesi gerektiğini söyledi.
Etkinlik sonunda “Şehîd Namirin” sloganı atıldı.
BASEL
İsviçre Basel’de düzenlenen etkinlik de saygı duruşuyla başladı. KOMAW temsilcileri, konuşmalarında 14 Temmuz’un tarihsel önemine dikkat çekti.
Daha sona müzik grubu Koma Arî sahne alarak, direniş ezgileri çaldı. Katılımcılar, sloganlarla direnişe sahip çıktı.
BELLINZONA
İsviçre’nin Bellinzona kentinde düzenlenen anma etkinliğinde konuşan KOMAW sözcüsü Serhat Hadioğlu, 14 Temmuz’un Kürt halkı için bir milat olduğunu söyledi. Hadioğlu, Önder Apo’nun paradigmanın ideolojik bir temel oluşturduğunu vurguladı.
Etkinlik, sinevizyon gösterimi ve sık sık atılan “Şehîd Namirin”, “Bijî berxwedana zîndanan”, “Bijî Serok Apo” sloganlarıyla tamamlandı.
STUTTGART
Almanya’nın Stuttgart kentinde, 14 Temmuz Büyük Ölüm Orucu direnişçileri ile Rojhilat (Doğu Kürdistan) şehitleri için bir anma etkinliği düzenlendi. KOMAW, TJK-E ve PAJK’ın ortak organizasyonuyla gerçekleşen etkinliğe çok sayıda Kürdistanlı katıldı.
Anma, şehitlerin anısına bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Etkinlikte KOMAW adına Lokman Cizîrê, PJAK adına Şaho Mahabad ve Rojhilatlı gençler adına Merîvanlı bir emekçi konuşmalar yaptı.
Konuşmalarda, Rojhilat Kürdistanı’nda yaşamını yitiren gençlerin özgürlük, barış ve demokrasi mücadelesine öncülük ettiği belirtildi. Şehitlerin fedakârlıkları sayesinde halkların onurlu bir yaşam yoluna girdiği vurgulandı.
Anma programı, 14 Temmuz Direnişi ve Rojhilat şehitlerinin yaşamını konu alan sinevizyon gösterimiyle sona erdi.
Etkinlik boyunca sık sık “Şehîd Namirin” ve “Bijî Serok Apo” sloganları atıldı.
GRAZ
Avusturya’nın Graz kentinde, 14 Temmuz Büyük Ölüm Orucu direnişçileri Graz Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde anıldı.
Kürdistan Özgürlük Şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan anmada, 14 Temmuz direnişçileri Hayri Durmuş, Kemal Pir, Akif Yılmaz ve Ali Çiçek’in hayatlarını ve mücadelelerini konu alan bir slayt gösterisi sunuldu.
Sunumda, PKK tarihinin dönüm noktalarından biri olan bu direnişin, şehitlerin yaşamları pahasına bugünkü mücadele koşullarını yarattığı ifade edildi. Katılımcılar, bu şehadetlerin Kürt ulusuna bırakılmış büyük bir armağan olduğuna dikkat çekti.
Etkinlikte ayrıca yeni süreç değerlendirildi. İçinde bulunulan dönemin koşullarında, halkın kendisini eğitim ve bilinç düzeyinde hazırlamasının önemi vurgulanan anmada, yurtsever halkın yeni mücadele çizgisine uyum sağlaması için okuma ve öğrenmeye daha fazla zaman ayırması gerektiği belirtildi.
ROMA
İtalya’nın başkenti Roma’da, 14 Temmuz 1982 Diyarbakır Zindanı direnişçileri anısına bir anma etkinliği düzenlendi. Etkinlikte, Temmuz ayının şehitleri ve zindan direnişinin Kürt halkının özgürlük mücadelesindeki belirleyici rolüne dikkat çekildi.
Anmada yapılan konuşmalarda, 14 Temmuz’un, PKK tarihinin ve Kürt direniş geleneğinin en kritik dönüm noktalarından biri olduğu vurgulandı. Zindan direnişçilerinin, yalnızca birer birey olarak değil; halkın iradesini ve özgürlük arzusunu temsil eden tarihi figürler olduğunun altı çizildi.
Etkinlikte, direnişin bugüne taşıdığı mücadele mirasına sahip çıkma ve yeni döneme bu bilinçle hazırlanma çağrıları yapıldı.
ZUG
İsviçre’nin Zug kentinde, 14 Temmuz Büyük Ölüm Orucu direnişinin 43. yılı vesilesiyle bir halk buluşması gerçekleştirildi. Zug Komünü’nün organize ettiği buluşma, şehitler anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşuyla başladı.
Toplantının ilk bölümünde, güncel siyasal sürece dair değerlendirmeler yapıldı. Katılımcılar, sürece ilişkin düşüncelerini, sorularını ve önerilerini dile getirdi.
Toplantıda söz alan Kürt siyasetçi Akif Malatya, Önder Apo’nun 27 Şubat’la başlattığı yeni dönemin, Kürt sorununun demokratik ve hukuksal temelde çözümü açısından kritik bir eşik olduğunu ifade ederek, “Devlet cephesi çözüm konusunda ne yapacak belli değil, ama bizim cephemiz nettir. Önderliğin paradigması temelinde halkın kendi çözümünü örgütlemesi ve süreci sahiplenmesi gerekiyor” dedi.
Malatya, Önder Apo’nun paradigmasının yalnızca siyasal çözüm modeli değil, aynı zamanda kadın özgürlüğünü, ekolojiyi ve halkların ortak yaşamını esas alan radikal demokratik bir sistemin anahtarı olduğuna dikkat çekti ve “Görevlerimiz ağır. Şehitlerin fedakârlığını boşa çıkarmamak, Önder Apo’nun özgürlük çizgisini büyütmek için özneleşmek zorundayız” ifadelerini kullandı.
Toplantının sonunda yerel örgütlenmenin güçlendirilmesi, gençliğin sürece aktif katılımı ve diasporada demokratik toplum inşası üzerine görüş alışverişinde bulunuldu.
ARNHEM
Hollanda’nın Arnhem kentinde 14 Temmuz 1982 Diyarbakır Zindanı direnişçileri Kemal Pir, Mehmet Hayri Durmuş, Akif Yılmaz ve Ali Çiçek şahsında tüm Kürdistan özgürlük mücadelesi şehitleri anıldı.
Etkinlik, Kürdistan devrim şehitleri anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.
30 yıl zindanda kalan Ahmet Kaya, Diyarbakır Cezaevi’nde yaşanan işkenceleri, direnişin anlamını ve şehitlerin taşıdığı mirası katılımcılarla paylaştı. Konuşmasında 14 Temmuz’un, sadece geçmişin değil bugünün ve geleceğin de mücadele ruhunu besleyen bir kaynak olduğunu vurguladı.
Etkinlik boyunca “Şehîd Namirin”, “Bijî Serok APO” ve “Jin Jiyan Azadî” sloganları sık sık atıldı. Program, zindan direnişini anlatan sinevizyon gösterimi ile devam etti.