BATMAN – Batman’da Kürtçe kurslarını sürdüren ARÎ-DER, bu yıl açılacak öğretmenlik atölyesinden 30 kişiyi mezun etmeyi hedefliyor.
Batman’da bulunan Arî Dil Araştırmaları ve Kültür Derneği’nin (ARÎ-DER) Kürtçe kursları sürüyor. Dernek, 2018 yılında Mereto Dil Araştırmaları ve Kültür Derneği adından kuruldu ve 3 Temmuz 2021 tarihinde ismini ARÎ-DER olarak değiştirdi. Kurulduğu günden bu yana yüzlerce öğrenciye ders verdi. Dernek bünyesinde 5 atölye bulunuyor ve Kürtçe’nin Kurmancî lehçesinde eğitim veriliyor.
Dernek, 2021-2022 yılları arasında Kürtçe kurslara katılan 95 kursiyere sertifika verdi. Her biri 3 ay olan ve 3 seviye olarak verilen kursların tamamını bitiren öğrenciler ise, 9 ay süren öğretmenlik atölyesine katılmaya hak kazanıyor. Dernekte yeni dönem kayıtları da başladı. Daha önce sadece Kurmancî lehçesinde eğitim veren dernek, bu dönem hem İngilizce hem de Kürtçenin Kirmançkî lehçesinde eğitim verecek.
ARÎ-DER yöneticisi Nuh Bozkur ve Hava Can, yeni dönem çalışmalarına dair konuştu.
30 KİŞİ ÖĞRETMEN OLACAK
Aynı zamanda psikolog olan Bozkur, Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında kapatılan Kürt Dili Araştırma ve Geliştirme Derneği’nde (KURDÎ-DER) öğrenci olduğu sırada derneğin kapatılması üzerine eğitimini farklı dil kurumlarında tamamladı. Kurmanci lehçesinde öğretmenlik sertifikası alan Bozkur, derneğin açılması ile birlikte burada öğretmenlik yapmaya başladı.
Dernek bünyesinde 10 öğretmenin kurs verdiğini belirten Bozkur, “Kurmanci’nin ilk seviyesinden 3’üncü seviyesine kadar devam eden atölyelerimiz var. Sonrasında öğretmenlik için atölye açıyoruz. Bu yıl İngilizce ve Kurmançkî lehçesinde de atölye açtık. 70’e yakın öğrencimiz var. Öğrencilerimiz 25-30 yaş arası gündüzleri ve hafta içi çalışan kişilerden oluşuyor. Her meslekten gelen var. Köyden ve ilçelerden gelen öğrencilerimiz var. Bu yıl diğer yıllara oranla daha önemli bir yıl. Çünkü 30 kişiden oluşan bir öğretmenlik sınıfımız var. 9 ay sonra 30 öğretmenimiz bu atölyeden mezun olacak” dedi.
Öğrenci olarak başladığı dernekte 3’üncü seviye sonrası 9 aylık öğretmenlik atölyesini bitiren Hava Can (43), derneğin yöneticisi olarak çalışmalarını sürdürüyor. 6 çocuk annesi olan Can, evde Kürtçe konuştuğunu ve asıl eğitimin orada başladığını kaydetti. Can, “Anneler olarak hem Kürtçeyi yaşatmalı hem de öğretmeliyiz. Yaşamın her alanını Kürtçeye çevirmeliyiz. Dil konusunda kadının öncülüğü çok önemli. Her kadın dil konusunda kendine rol biçmeli ve gelişimi için adım atmalı” diye belirtti.
‘DİLE KARŞI HERKES SORUMLU’
Can, “Dernek olarak, sadece 4 duvar arasında çalışmalarımızı yürütmüyoruz. Parklarda, mahallelerde çocuklar ile bir araya geliyoruz. Etkinlikler düzenliyoruz. Burada Kürtçenin öneminden bahsediyoruz. Kürtçe dünya dilleri arasında çok önemli bir yer tutuyor. Hem zenginliği hem de konuşulduğu alan itibarıyla” şeklinde konuştu. Can son olarak herkesi anadilini konuşma, öğrenme ve öğretme konusunda sorumlu olmaya çağırdı.
MA / Fethi Balaman