Adalet Bakanlığı Kuday’a Dair Sorulara Cevap Vermek İçin Ölümünü Beklemiş!

PAYLAŞ - BEĞEN

Ağır hasta mahpus Abdulkadir Kuday, %98 engelli raporuna rağmen tahliye edilmeyerek cezaevinde hayatını kaybetti.

Adalet Bakanlığı, ölümünden sonra soru önergelerine yanıt vererek her şeyin “yolunda” olduğunu belirtti. DEM Parti Mardin Milletvekili Beritan Güneş’in önergeleri Kuday’ın ölümünden sonra cevaplanırken, Kuday’ın ölümü Türkiye’deki hasta mahpusların karşı karşıya kaldığı gerçekleri bir kez daha gündeme taşıdı.


Adalet bakanına tepki gösteren DEM Parti Mardin Mittetvekili Beritan Güneş, “Daha önce defalarca kez olduğu gibi 06.07.2023, 03.11.2023 ve 28.05.2024 tarihlerinde de Adalet Bakanlığı’na %98 engelli raporu olmasına rağmen tahliye edilmeyen ağır hasta mahpus Abdulkadir Kuday’ın durumuna dair verdiğimiz soru önergelerine Bakanlık cevap vermek için Kuday’ın ölümünü beklemiş!” dedi.

Hasta Mahpusların Yaşam Hakkı Tehlikede

Güneş, “Abdulkadir Kuday’ın durumu, Türkiye’deki hasta mahpusların yaşadığı acı gerçeği bir kez daha gözler önüne serdi. Kuday’ın hastalığı süresince birçok defa Adalet ve Sağlık Bakanlıklarına partimiz ve Kuday’ın avukatları tarafından yapılan başvurular, yazılan dilekçeler ve verilen önergelere rağmen ağır hasta tutsağın infazının ertelenmesi talebine yanıt verilmedi. Cumhurbaşkanlığı da dahil olmak üzere ilgili tüm kurumlar adeta bir sessizliğe gömüldü!” 

Kötü Muamele Altında Hastaneden Cezaevine Dönüş

“Kuday, son dönemdeki ağırlaşan durumu nedeniyle hastaneye kaldırılmış, burada maruz kaldığı kötü muamele nedeniyle yeniden cezaevine geri götürülmüştü. Görüşmelere dahi sedyeyle getirilen Kuday, yaşadığı bu sürecin ardından 2 Ekim 2024 tarihinde maalesef ki hayatını kaybetti. 

Kuday’ın ölümünden sonra Adalet Bakanlığı’nın verdiği yanıt, her şeyin yolunda olduğunu, gerekli müdahalelerin yapıldığı yönündedir. Ayrıca Bakanlık, ölümü ile ilgili gerekli araştırmaların yapılacağını da dile getirmiştir.”

Adalet Bakanlığı’ndan Ayrımcı Uygulamalar ve Yanıtlar

“Türkiye hapishanelerinde hasta mahpusların yaşamlarını yitirmesi karşısında gerekli önlemler alınmamaktadır. 2018-2023 yılları arasında hapishanelerde en az 2258 mahpusun hayatını kaybettiği bilgisi, bu sorunun ne denli acil olduğunu göstermektedir. Adli Tıp Kurumu’nun siyasi saiklerle ağır hasta mahpuslar için “hapishanede kalabilir” raporu vermesi, adaletin sağlanmadığını ve insan hakları ihlallerinin devam ettiğini ortaya koymaktadır.

Bakanlığın verdiği cevapta ağırlaştırılırmış müebbetle yargılananların hiçbir şekilde infazının ertelenmeyeceğini açıkça dile getirmiştir. Siyasi mahpusların tahliye haklarından yararlanmaması için tasarlanan ayrımcı uygulamalar, bu durumu daha da vahim hale getirmektedir. Bu durum, hasta mahpusların yaşama hakkını tehdit eden bir sorundur. Abdulkadir Kuday’ın hayatını kaybetmesi Türkiye’deki hapishane sisteminin nasıl bir durumda olduğunun bir yansımasıdır. Bizler, hasta mahpusların yaşam hakkının korunması için gerekli adımların atılmasını, daha fazla hasta mahpusun hayatını kaybetmemesi için gerekli önlemlerin alınması için hak mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.