Batman Cumhuriyet Başsavcılığı, 14 yaşındaki çocuğa emniyette imzalatılan “Sürekli örgütün kitaplarını okuyor, gazetelerini alıyor” yönündeki beyanları dikkate alarak görme engelli baba Hasan Yalçın hakkında “örgüte yardım” ve “örgüt propagandası” iddiasıyla dava açtı.
Batman’ın Kozluk ilçesinde polislerin tehdidine maruz kalan 14 yaşındaki S.Y, Ağustos 2020 tarihinde götürüldüğü Kozluk Emniyet Müdürlüğü’nde eline tutuşturulan bir metin imzalatıldı. Çocuğun ifadesi sonucu evlerine düzenlenen baskınla gözaltına alınan görme engelli baba Hasan Yalçın, 4 gün boyunca karakolda tutuldu.
35 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI
Gözaltına ilk kez alınan görme engelli Yalçın’a da hakları anlatılmadan, avukatı olmadan ve bir kağıda parmak basması istendi. Emniyetteki işlemlerinin ardından “örgüte yardım” ve “örgüt propagandası” suçlamasıyla mahkemeye çıkartılan Yalçın’a ev hapsi verildi. Yalçın’a imzalatılan ve kendisine okunmayan ifade metnine dayandırılarak bu kez Eylül 2021’de aralarında Hezo Belediyesi Eşbaşkanı Nazime Avcı’nın da olduğu 35 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar daha sonra serbest bırakıldı.
GÖRME ENGELLİ AMA KİTAP OKUYOR!
Batman Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hazırladığı iddianamede, Yalçın’ın evinde bulunduğu ileri sürülen sarı, kırmızı yeşil renkli flamalar, Özgür Gündem gazetesi, Demokratik Modernite dergisi, PKK Lideri Abdullah Öcalan ve PKK’lilerin fotoğrafları, üzerinde Sakine Cansız’ın fotoğrafının bulunduğu ve “Erkek vuruyor, devlet koruyor” yazılı dövizler suç delili olarak sıralandı. İddianame, Yalçın’ın kızı olan S.Y.’nin verdiği öne sürülen “Sürekli örgütün kitaplarını okuyor, gazetelerini alıyor” yönündeki ifadesi üzerine kurgulandı. İddianamenin neredeyse tamamı S.Y.’nin avukat ve pedolog olmadan alınan “ifadesinden” oluşurken, çocuk üzerinden suçlanan kişilerin, kilosundan yaşına ve saç teli rengine kadar tarif etmesi dikkati çekti.
‘YOKSULUK İÇİNDE YAŞIYORUZ’
Yalçın hakkında “Örgüte yardım etmek” ve “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla hapis cezası istenen iddianame Batman 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilirken, ilk duruşma 30 Mart’a verildi.
Bu duruma tepki gösteren Hasan Yalçın, polis ifadesinde parmak bastığı tutanağın kendisine okunmadığını ve neye parmak bastığını dahi bilmediğini söyledi. Kendisinin görme engelli, eşinin ise zihinsel engelli raporunun bulunduğunu vurgulayan Yalçın, “Küçük kızımı kandırıp, üzerime ifade verdirmişler. Yaşı tutmadığı için bizim bir akrabayı da devreye koymuşlar ve üzerime olmayacak şekilde ifade verdirtmişler. Benim de 35 kişi üzerine ifade vermem için oyun oynamışlar. Daha sonra kızımı yetiştirme yurduna verdiler. Orada bir süre kaldıktan sonra haksız oldukları ortaya çıkınca kızımı geri verdiler. Ama avukat olmadan aldıkları ifade ile yargılanıyoruz. Eşim engelli ve akciğerinden hasta. Ben engelliyim, 5 çocuk ile yoksulluk içinde yaşıyoruz. Bunu bize niye yapıyorlar?” diye sordu.