Tribünde siyaset yasak, ırkçılık serbest

PAYLAŞ - BEĞEN

İZMİR -“Hükümet istifa” sloganları ile başlayan “spora siyaset bulaşmasın” tehditleri, dün oynanan Bursaspor-Amedspor maçında yerini ırkçılığa bıraktı. Muhaliflere yasak olan tribünlerde, JİTEM’cilerin fotoğrafları, ırkçı sloganlar ve sahaya atılan mermiler ise serbest. 

Mereş merkezli depremler sonrasında 10 ilde yaşanan yıkım, iktidar ve kamu kurumlarının ihmalkarlığı ve umursamazlığına tepki olarak 10 ilden yükselen “Devlet nerede” haykırışı futbol tribünlerinde “Hükümet istifa” sloganlarına dönüştü. Fakat bu sloganların hemen ardından önce MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli taraftarları tehdit etti hemen ardından ise İçişleri Bakanı Süleyman Soylu “Gücümüzü böleriz. Onlarla da uğraşırız. Hodri meydan” açıklamasında bulundu. 

İlk olarak Fenerbahçe-Konyaspor maçında Fenerbahçe taraftarlarının başlattığı “Hükümet istifa” sloganı tüm tehditlere rağmen Beşiktaş-Antalyaspor maçında Beşiktaş tribünlerinden de yükseldi. Bunun önüne geçmek amacıyla ise kulüplere arka arkaya “Devletin arkasındayız” açıklamaları yaptırıldı. Açıklamayı ilk olarak yönetiminde AKP’lilerin bulunduğu Kayserispor, ardından ise IŞİD’in Ankara Gar katliamına alkış tutan Konyaspor, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun kardeşi Hasan Çavuşoğlu’nun başkanı olduğu Alanyaspor, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın memleketinin takımı Çaykur Rizespor “kopyala yapıştır” açıklamalar yayınladı. Son olarak ise Kulüpler Birliği imzalı yayınlanan metni tüm takımlar paylaştı. Fenerbahçe taraftarlarına önce Kayserispor maçında stada alınmama ardından ise “Hükümet istifa” sloganı atan onlarca taraftarına seyirden men cezaları verildi. 

BAHÇELİ SLOGANI SERBEST 

Tüm bunlar “spora siyaset bulaştırmayın” söylemlerinin arkasına saklanırken tribünlerden yükselen ırkçı söylemler ise “gözden kaçtı.” 4 Martta oynanan Fatih Karagümrük-Sivasspor maçı öncesinde Karagümrük kulübü resmi sayfasından Devlet Bahçeli’nin fotoğrafına yer verirken, taraftarlar ise Bahçeli lehine sloganlar attı. Son olarak ise dün oynanan Bursaspor-Amedspor maçı statlarda muhalefeti susturan anlayışın ırkçılığın nasıl arkasında durduğunu gözler önüne serdi. Maç öncesinde Amedspor takımının kaldığı otelin önünde gelen Bursaspor taraftarları saatlerce ırkçı sloganlar attı. Muhalif taraftarlara karşı seyircisiz oynama teklifi yapanlar ise, ırkçı saldırıların yaşanacağını bile bile maçın taraftarla oynanmasına müsaade etti. 

SAHAYA MERMİ ATILDI

Dün oynanan maç öncesi ise tribünlerde başlayan ırkçılık saha içerisine girdi. Bursasporlu futbolcular ve taraftarlar daha maç başlamadan Amedsporlu futbolculara saldırdı. Bu saldırıyı başlatan ve yöneten ise ırkçı ve savaş yanlısı söylemleri nedeniyle Almanya’dan St. Pauli takımından kovulan ve ardından gittiği hiçbir yerde dikiş tutturamayan Bursasporlu Enver Cenk Şahin’di. Bu saldırının yanı sıra maç boyunca tribünlerden atılan kurşun, bıçak, su şişesi, madeni para gibi maddeler Amedsporlu futbolcuların yaralanmasına neden oldu. Yine maç sonunda soyunma odasına giden Amedsporlular Bursasporlular tarafından saldırıya uğradı. Taraftarların beyaz toros, JİTEM’ci tetikçi “Yeşil” kod adlı Mahmut Yıldırım posterleri açtığı maçın devre arasında “Ölürüm Türkiyem” müziği çalarken, yayıncı kuruluşun spikeri ise yaşananları “Coşkulu taraftar”, “tribünlerde güzel görüntüler” olarak anlattı. Yaşananlar Amedspor’un her zaman karşılaştığı, taraftar, yönetim, hakem, Türkiye Futbol Federasyonu ve siyasilerin ortak olduğu saldırıların bir parçası oldu. Maç sonunda 2-1 yenilen Amedspor liderlikten 3’üncülüğe düşerken, Bursaspor ise küme düşme potasının üstüne çıktı. 

IRKÇILIK 

Amedspor Kaos ve Direniş Amedspor kitaplarının yazarı ve spor yazarı Ali Fikri Işık, yaşanan son gelişmeleri değerlendirdi. Amedspor’a yönelik bütün hareket ve davranışların kökeninde ırkçılık illeti olduğunu vurgulayan Işık, “Bursa’da yaşananların devlete rağmen bunların olduğu düşüncesinde değilim. Bu ırkçılık mevcut sistemden ve kurumsal devletten destek görmediği müddetçe bu kadar pervasızlaşamaz. Dolayısıyla yaşananlar önceden organize edilmiş, örgütlü ve ötekileştirici bir harekettir. Nitekim atılan sloganlar, taşınan pankartlar, faili meçhul cinayetlerin bilinen failleri ve sembollerini hepimiz gördük. Mesaj açıktır; bize efendileri olduğunu ve hiçbir hak tanımayacaklarını söylüyorlar. Bir kere ne TFF ne Merkez Hakem Komitesi ne de Profesyonel Disiplin Kurulu Amedspor’un sportif anlamda başarılı olmasını istemiyor. Dolayısıyla bu başarının önüne geçmek için devlet kullanabileceği bütün kurumları ve imkanları kullanıyor” dedi.

‘MAÇ ERTELENMELİYDİ’

10 Mart 2014 yılında oynanan ve benzer olayların yaşandığı Trabzonspor-Fenerbahçe maçının yarıda kesildiğini ve ardından Fenerbahçe lehine 3-0 tescil edildiğini anımsatan Işık, “Elbette bir futbolcuya şiddet uygulanıyorsa ve bu hayati bir tehlike taşıyorsa o maçı tatil etmek lazım. Futbol oynamanın amacı ve futbolcu-seyirci ilişkisi bu değildir. Maçın kendi içindeki kurallar ihlal edilmiştir. Maçın tatil edilip buna sebep olanların da şiddetle cezalandırılması gerekiyordu. Yine normal şartlarda TFF bu maça el koymalı, futbol kuralları içinde oynanmadığını, seyircinin maçın her anına şiddetle dahil olduğunu tespit etmelidir. TFF yönetmeliğine göre en şiddetli cezayı vermelidir. Bunlar spor etiğinin de hukukun da gereğidir. Ama böyle olacağına dair hiç umudum yok. Belki göstermelik olarak sahaya yabancı madde atıldığı için para cezası kesip olayı kapatacaklar” diye belirtti. 

‘TFF DESTEKLİYOR’

TFF ve hakemlerin de Amedspor’a karşı bu tavrın sürdürülmesini istediğini kaydeden Işık, “Amedspor bu ligde şampiyon olma ihtimalini taşıdığı müddetçe TFF’den, diğer kulüplerden, MHK’den, PDK’den göreceği muamele budur. Bunlar siyasi kararlardır. Temelde spor ve siyaseti birbirinden ayırmak mümkün değildir. Fakat önemli olan sporu siyasetin aracı haline getirmemektir. Siyasetin, sporun kurallarını belirlemesine izin vermemek gerekiyor” diye konuştu.